Britten stellen eerste geval BSE vast sinds 2018

20-09-2021 | |
Vee in de wei in de omgeving van het Zuid-Engelse Somerset. Rond de betrokken boerderij zijn de voorgeschreven transportbeperkingen voor vee afgekondigd. Foto: Canva
Vee in de wei in de omgeving van het Zuid-Engelse Somerset. Rond de betrokken boerderij zijn de voorgeschreven transportbeperkingen voor vee afgekondigd. Foto: Canva

De Britse dier- en plantgeneeskundige dienst APHA heeft een besmetting met gekke koeienziekte of BSE vastgesteld bij een koe in het Zuid-Engelse Somerset.

Het dier werd getest nadat het overleed op de boerderij en is inmiddels geruimd. De officiële ‘controlled’ status van het Verenigd Koninkrijk voor BSE zal niet veranderen, aldus de APHA. De dienst spreekt van ‘één apart geval’ van BSE.

Vijf BSE-besmettingen sinds 2014

Rond de betrokken boerderij zijn de voorgeschreven transportbeperkingen voor vee afgekondigd. Het is de eerste keer sinds 2018 dat in het Verenigd Koninkrijk een geval van de gekke koeienziekte opduikt. Sinds 2014 zijn nu vijf besmettingen aan het licht gekomen, allemaal bij dieren die niet bestemd waren voor de menselijke voedingsketen.

Geen enkel gevaar voor de consument

“Dat bewijst opnieuw dat ons bewakingssysteem voor het vaststellen en binnen de perken houden van dit soort ziekten werkt. Dit is een traumatische tijd voor de boer en we staan stand-by om advies te bieden in deze moeilijke periode”, zegt het hoofd van de diergeneeskundige inspectie Christine Middlemiss. Zij benadrukt daarbij dat er geen enkel gevaar bestaat voor de consument: “Die consument kan er van verzekerd zijn dat deze beschermingsmaatregelen blijven bestaan en dat inspecteurs in alle slachthuizen de veiligheid van de consument als hoogste prioriteit blijven zien.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer