Doorgaan naar artikel

Britten trekken € 17 miljoen uit voor eiwit innovatie centrum

BBSRC en Innovate UK stellen dat de financiering “ervoor zorgt dat het VK het baanbrekende onderzoeks- en innovatiepotentieel benut”. Foto: Canva

BBSRC en Innovate UK stellen dat de financiering “ervoor zorgt dat het VK het baanbrekende onderzoeks- en innovatiepotentieel benut”. Foto: Canva

Twee nationale financieringsfondsen trekken £15 miljoen (€ 17 miljoen) uit om een kennis- en innovatiecentrum op te zetten voor duurzame eiwitten. Dit is de grootste publieke investering die het land tot nu toe heeft gedaan in plantaardige eiwitten en kweekvlees.

Nationale investeringsfondsen Biotechnical and Biological Sciences Research Council (BBSRC) en Innovate UK willen vijf jaar lang investeren in het kennis- en innovatiecentrum. Het kenniscentrum zal focussen op de commercialisering van innovaties van ‘hoge kwaliteit’. Ook zal het zich focussen op het ontwikkelen van de ‘volgende generatie van duurzame eiwitten’. Daarnaast moeten onderzoekers en bedrijven de mogelijkheid om onderzoek te doen naar opschaling, goedkoper maken van de productie, kweekvlees en eiwitten uit precisiefermentatie. BBSRC en Innovate UK stellen dat de financiering “ervoor zorgt dat het VK het baanbrekende onderzoeks- en innovatiepotentieel benut”.

Veel details zijn er nog niet bekend over het innovatiecentrum, zoals waar het komt.

Nationaal Groeifonds Nederland

In Nederland is er geen centraal kennis- en innovatiecentrum voor de verdere ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Er zijn wel innovatiecentrums vanuit bedrijven die zich hiermee bezighouden, zoals Cosun Nutrition Center en Unilever’s Hive. Bedrijven kunnen wel financiering aanvragen voor innovatieve ideeën rondom eiwittransitie uit het Nationaal Groeifonds. Een project voor de verdere ontwikkeling van kweekvlees kreeg hiervoor € 60 miljoen uit het fonds.

Lees meer over

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin