Britten vrezen dat melkprijs op instorten staat

14-02 | |
melkprijs op instorten
Bij veel grote zuivelverwerkers is de melkprijs verlaagd. Foto: Canva

Onder Britse veehouders neemt de vrees toe dat de melkprijs op instorten staat.

Vrijwel alle zuivelverwerkers in het Verenigd Koninkrijk hebben de vergoeding voor de melk voor deze of volgende maand al flink verlaagd, soms met 5 cent per liter. “Het sentiment in de wereldwijde zuivelmarkten is al enige tijd aan het verzwakken, maar dat is sinds begin januari aan het versnellen met bijna wekelijkse verlagingen van de zuivelprijzen”, zegt Robert Craig, namens de boeren-leden directeur en vice-voorzitter van First Milk, een grote Britse coöperatie van melkproducenten in het Verenigd Koninkrijk.

First Milk

First Milk heeft de melkvergoeding voor februari in één keer verlaagd met 4 pence naar 45,69 pence, momenteel 51 cent, per liter. Die prijs is inclusief een ledenpremie en bonussen achteraf. Craig: “We maken op dit moment waarschijnlijk de grootste kloof tussen de melkprijs voor de boer en de zuivelnoteringen mee. We konden tot nu toe de melkprijs gelukkig op peil houden en stabiliteit bieden door de winter heen. maar we zijn niet immuun voor de marktkrachten en moeten onze prijs aanpassen om de marktbewegingen te weerspiegelen.”

Müller

Ook bij de andere grotere zuivelspelers is de melkprijs verlaagd. Bij Müller gaat het om 3 pence per liter naar 49,5 cent, terwijl marktleider Arla wat de Britse tak betreft per 1 februari een verlaging heeft doorgevoerd met 2,65 pence naar het nog wel hogere niveau van 54,5 cent per liter voor conventionele melk. Hoofd agrarische zaken Richard Collins van Müller, de Britse dochter van het gelijknamige Duitse voedingsconcern, stelt ‘dat de melkprijs een periode van ongeëvenaarde verhogingen heeft doorgemaakt waarop nu haast onvermijdelijk een correctie volgt’.

Prijsverlagingen geen schok

De prijsverlagingen komen wel als een schok, maar toch niet echt als een verrassing. Ian Potter, één van de vooraanstaande zuiveldeskundigen in het Verenigd Koninkrijk, waarschuwde enkele weken geleden al voor een drastische daling ‘die vermoedelijk nog scherper zal uitvallen dan velen denken’. Ook voorzitter Gary Mitchell van de sectie melkveehouderij bij boerenbond NFU Scotland stelt ‘dat we weten dat de markt zich moet aanpassen. “Het is een buitengewoon jaar geweest met hoge opbrengsten, wat boeren ook de kans heeft gegeven weer in hun bedrijf te investeren.”

Afzet van zuivelproducten

Het landbouwschap AHDB voorziet in haar prognose een marginale groei van de melkproductie van rond de 0,3%. Dat kan echter lager, en zelfs negatief, uitkomen als de marges verder verslechteren. “De wereldwijde vraag naar zuivel zal problematisch blijven door de lage economische groei, hoewel er potentieel later in het jaar een hogere importvraag kan komen vanuit China. De binnenlandse vraag blijft echter de gevolgen ondervinden van het slechte consumentensentiment, wat ertoe zal leiden dat de afzet van alle zuivelproducten lager uit zal vallen. Dat alles betekent dat de melkprijzen in de eerste helft van 2023 de dalende lijn zullen voortzetten wat mogelijk in de tweede jaarhelft iets kan afzwakken, als de inflatie minder wordt en de vraag herstelt.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer