Britten vrezen nieuwe crisis rond brexit

Brexit
Protest tegen het Noord-Ierse brexitprotocol in Belfast. Boeren vrezen dat de oplopende spanningen leiden tot het schorsen van de handelsovereenkomst met de EU. - Foto: Reuters

Britse boerenorganisaties maken zich ernstig zorgen over de oplopende spanning over de brexit-afspraken rond Noord-Ierland.

De boeren vrezen dat die leidt tot het schorsen van de handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU, zo vrezen de boeren. “Een nieuw no-deal scenario zou hoogst schadelijk zijn voor veel boerenbedrijven”, aldus Nick von Westenholz, directeur handel van de National Farmers Union.

Brexit-afspraken buiten werking

De dreiging wordt steeds sterker dat de Britse regering de brexit-overeenkomsten buiten werking wil stellen door het inroepen van Artikel 16 uit het verdrag. Dat vindt Londen nodig omdat het zogenoemde Noord-Ierland Protocol niet werkt. Dit protocol bepaalt dat dat deel van het VK binnen de EU-handelszone blijft. Het protocol bemoeilijkt met name de goederenstromen tussen Noord-Ierland en de rest van het VK, benadrukt de Britse brexitonderhandelaar Lord Frost voortdurend.

Schorsen afspraken vrije handel

Maar Brussel dreigt zo’n stap te beantwoorden met het schorsen van de afspraken over de vrije handel. Daarmee zou de handel tussen het VK en de EU, na een wachttijd, aan tarieven en quota onderworpen worden. Frankrijk heeft al gedreigd de tot nu toe losse controle van vrachtverkeer sterk op te voeren.

“Daarmee gaan we terug naar de no-deal die de boeren in 2019 en 2020 zoveel zorgen baarde. In een tijd waarin we toch al te maken hebben met sterk stijgende kosten, toenemende concurrentie en het uitfaseren van de gemengde rechten, zou een enorme onzekerheid rampzalige gevolgen hebben”, aldus Von Westenholz in vakblad Farmers Guardian.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer overBeheer