Britten vrezen ramp door brexit-invoercontroles

08-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Britse organisaties vrezen voor grote problemen als de komende maanden ook aan de kant van het Verenigd Koninkrijk de vereisten en controles op producten van plantaardige en dierlijke afkomst worden ingevoerd.

Tegelijk is gebleken dat de Britse export naar de EU in de eerste maand na Brexit is gekelderd. De Europese Unie heeft de eisen en controles voor de invoer uit het VK direct op 1 januari ingevoerd wat tot een toenemende stroom problemen leidt. De Britse regering voert die nieuwe eisen echter gefaseerd per 1 april in voor producten van dierlijke herkomst en per 1 juli voor alle overige producten. Exporteurs dienen dan ook direct met de zending de douane-formaliteiten vervuld te hebben terwijl dat nu nog binnen een periode van zes maanden kan.

Als we straks net zo veel problemen krijgen bij de import als we nu hebben bij de export dan wordt het aardig problematisch

“De grootste problemen voor de handel moeten dan ook nog komen”, zegt KPMG in een onderzoeksrapport terwijl een grote logistieke dienstverlener stelt ‘dat de ramp hier van afstraalt’. Met name de vleeshandel, die nu al zware problemen ondervindt bij de export, is bezorgd. “Als we straks net zo veel problemen krijgen bij de import als we nu hebben bij de export dan wordt het aardig problematisch”, zegt Nick Allen van de British Meat Processors Association. Hij waarschuwt dat exporteurs uit de EU hun Britse afnemers kwijt kunnen raken als er te veel problemen ontstaan.

Te weinig douanepersoneel

De vervoersorganisatie Road Haulage Association heeft berekend dat de Britse export in volume in januari twee derde lager was dan in dezelfde maand in 2020. De RHA waarschuwt dat er nog altijd veel te weinig douanepersoneel is om de komende controles uit te voeren. Directeur Richard Burnett: “We pleiten voortdurend bij de regering om verbeteringen en uitbreiding maar krijgen geen enkele respons. Bedrijven aan beide zijden van Het Kanaal gaan naar andere markten zoeken als deze problemen nog lang aanhouden.”

Lees ook: Brexit-chaos neemt met de dag grotere vormen aan

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.