Britten waarschuwen voor inslepen AVP

15-07-2020 | |
Biggen in het gras op een Britse varkenshouderij. Foto: Henk Riswick
Biggen in het gras op een Britse varkenshouderij. Foto: Henk Riswick

De Britse plant- en diergeneeskundige dienst APHA heeft gewaarschuwd dat toeristen en andere reizigers uiterst voorzichtig moeten zijn met het binnenbrengen van voedingswaren uit gebieden waar Afrikaanse varkenspest heerst.

“Hoewel er door Covid-19 veel minder wordt gevlogen, is het aantal besmettingen met AVP onder wilde zwijnen in een aantal landen wel sterk toegenomen’. Het risico dat AVP het Verenigd Koninkrijk binnenkomt staat nog steeds op ‘medium’ waar het gaat om besmetting via vleesproducten.

Boetes voor invoeren vlees

“Het versoepelen van de Covid-19 reisbeperkingen voor mensen in de betrokken landen kan gevolgen gaan hebben voor het aantal gemelde gevallen. Daarom blijft er een risico bestaan dat AVP binnenkomt via producten van dierlijke herkomst uit besmette landen via andere kanalen, inclusief illegale invoer. Alle reizigers wordt ten sterkste aangeraden enig product van varkensvlees, zoals vleeswaren, worstjes of paté, mee te nemen bij terugkeer naar het VK. Reizigers uit Azië en andere derde landen kunnen ook een boete krijgen als ze vlees of zuivel invoeren.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer