Britten willen export levend vee verbieden

12-05 | |
Foto: DPA
Foto: DPA

De Britse regering wil de export van levend vee voor de slacht of vetmesten verbieden en striktere regels invoeren voor het transport van dieren.

Ook komt er onderzoek naar het gebruik van kraamhokken voor varkens en kooien voor pluimvee. Dat staat in een actieplan voor dierenwelzijn ‘dat een revolutie teweeg zal brengen voor de behandeling van dieren in het Verenigd Koninkrijk’. “Nu we de EU hebben verlaten, heeft het Verenigd Koninkrijk nieuwe vrijheden om de eisen voor dierenwelzijn verder op te voeren en haar positie als wereldwijde kampioen voor dierenrechten te versterken. Wij zijn een land van dierenliefhebbers en waren ook het eerste land met een wet voor dierenwelzijn”, schrijft minister George Eustice van plattelandszaken bij zijn Action Plan voor Animal Welfare.

Wezen met gevoel

In dat plan worden dieren voor het eerst erkend als ‘wezen met gevoel’. Verder wordt het al in het regeringsprogramma opgenomen verbod op de export van levende dieren in de wet verankerd. Ook wordt het houden van primaten als huisdier verboden, wordt het chippen van katten verplicht en komen er nieuwe wetten om het smokkelen van puppy’s tegen te gaan. De Britse regering wil verder projecten om wilde dieren te beschermen in binnen- en buitenland financieel gaan steunen.

Gevolgen voor de concurrentiekracht

De National Pig Association juicht ‘de duidelijkheid over de richting waarin we gaan’ toe. Directeur Zoe Davies: “Maar de details over belangrijke elementen, zoals het gebruik van kraamhokken, moeten nog bekend worden. Sommige van de maatregelen zullen ongetwijfeld gevolgen hebben voor de varkenssector, zeker als ze te snel worden ingevoerd. Er zal gelet moeten worden op de gevolgen voor de concurrentiekracht van de hele sector, wat ook betekent dat dezelfde eisen gelden voor ingevoerd varkensvlees.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer