Britten willen toch weer pootgoed exporteren naar EU

07-01-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse regering heeft ‘op de eerst mogelijke dag’ bij de Europese Unie een aanvraag ingediend om toch weer pootgoed, met name uit Schotland, naar Europese landen te mogen exporteren.

“Er is geen enkele rechtvaardiging voor een ban op Schots pootgoed”, aldus minister George Eustice van plattelandszaken. De EU laat vanaf 1 januari geen pootgoed uit het VK meer toe, omdat dat na brexit een derde land is. Dat betekent dat Schotse pootgoedtelers voor rond de 20.000 ton geen koper hebben en een andere markt moeten zoeken. Maar de Britten hebben onmiddellijk een zogenoemde erkenning van equivalentie aangevraagd zodat de export weer op gang kan komen.

Pootgoed van de hoogste gezondheid

“Schotland heeft pootgoed van de hoogste gezondheid in de hele wereld. Er zijn soms problemen met de plantengezondheid op sommige pootgoed uit de EU onder hun regiem. Omdat de EU zich tijdens het handelsoverleg gewoon op een bepaalde manier heeft opgesteld, wilden ze hun verbod niet opgeven tenzij wij helemaal hun regels zouden blijven volgen”, legt Eustice uit. Het VK kon het verzoek om equivalentie echter pas na afloop van de overgangsperiode, dus na 31 december, indienen, aldus de minister.

“De data en verdere gegevens daarvoor lagen al maanden klaar en we dringen er uiteraard bij de EU op aan om de aanvraag zo snel mogelijk in behandeling te nemen.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer