Doorgaan naar artikel

Britten willen verbod op ontbossing in voedselketen

Cacaobonen. Foto: Canva

Cacaobonen. Foto: Canva

De Britse regering wil grote bedrijven verbieden om grondstoffen en producten te gebruiken die afkomstig zijn van illegaal ontboste grond. Bedrijven moeten ook hun toevoerketen onderzoeken en aangeven waar hun belangrijkste grondstoffen zoals palmolie, cacao of soja vandaan komen.

Illegaal geproduceerde grondstoffen horen niet in het VK thuis, aldus staatssecretaris voor internationale milieuzaken Zac Goldsmith. “Wij zijn het aan onszelf verplicht om een voorloper te zijn bij de strijd tegen de crisis rond biodiversiteit en de natuur. We hebben allemaal de plaatjes gezien van het schoon vegen van de meest waardevolle bossen en we moeten als land daartegen handelen. Daarom willen we het illegaal maken voor Britse bedrijven om grondstoffen te gebruiken die niet zijn geproduceerd in overeenstemming met de ter plaatse geldende wetten.”

Nauw samenwerken met boeren, bedrijven en regeringen

80% van de ontbossing, in sommige landen 90%, vindt plaats voor de productie van agrarische grondstoffen, aldus het Britse ministerie voor milieu en voeding. In de overgrote meerderheid van de gevallen is dat illegaal. “De vernieling van deze vitale habitats maken ook het risico op extreme weersomstandigheden groter, zorgen voor verlies aan biodiversiteit en versnellen de verspreiding van infectieziekten.” Het ministerie wil nauw samenwerken met boeren, bedrijven en regeringen in de hele wereld ‘om ervoor te zorgen dat we onze van levensbelang zijnde bossen kunnen beschermen en het bestaan van de betrokkenen kunnen steunen’.

Global Resource Initiative

Sir Ian Cheshire, voorzitter van een door de regering ingestelde werkgroep ‘Global Resource Initiative’, voegt eraan toe: “Britse consumenten kopen dagelijks voeding en andere producten die bijdragen aan het verlies van de meest waardevolle bossen. We moeten methoden vinden om deze gevolgen te verminderen om klimaatverandering aan te pakken, het risico van pandemieën te verkleinen en het bestaan van de sommige van de armste mensen in de wereld te beschermen.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin