Doorgaan naar artikel

Britten zetten zware druk op brexit-overleg

Britse premier Boris Johnson heeft de druk verder opgevoerd met het dreigement de afspraken over Noord-Ierland te verscheuren. Foto: ANP

Britse premier Boris Johnson heeft de druk verder opgevoerd met het dreigement de afspraken over Noord-Ierland te verscheuren. Foto: ANP

De Britse premier Boris Johnson dreigt over uiterlijk vijf weken weg te lopen van de brexit-onderhandelingen en voor een no-deal te gaan. Johnson stelt daarbij dat hij niet zal toegeven aan de eisen van de EU voor een ‘gelijk speelveld’ en de visserij.

“We kunnen en zullen geen compromis sluiten over de fundamentele waarden of wat het betekent om een onafhankelijk land te zijn.” De brexit-onderhandelaars van het VK en de EU beginnen deze week aan de zoveelste ronde gesprekken in Londen. De twee belangrijkste onderwerpen liggen daarbij nog steeds onopgelost op tafel.

Oneerlijke concurrentie

De EU eist dat de Britten ook na brexit in grote lijnen de Europese regels op vele terreinen, met name staatssteun maar ook landbouw en voeding, blijven volgen om te voorkomen dat er oneerlijke concurrentie ontstaat. Londen weigert dat pertinent, omdat juist het stellen van eigen regels één van de belangrijkste doelen van brexit is, benadrukt de premier. Verder wil de EU dat Europese vissers net zo als nu toegang houden tot de Britse wateren. Ook daar wil Londen zijn eigen regels kunnen stellen, hoewel het mogelijk wel bereid is jaarlijkse afspraken over te maken over die visserijrechten.

Afspraken Noord-Ierland verscheuren

Johnson heeft de druk verder opgevoerd met het dreigement de afspraken over Noord-Ierland te verscheuren. Eerder is overeengekomen dat er een soort grens komt tussen het Verenigd Koninkrijk zelf en het Britse Noord-Ierland om een harde landgrens op het Ierse eiland tussen dat Britse deel en de in de EU blijvende Ierse Republiek te voorkomen. Maar de premier wil ook die afspraken kwijt, om zelf te kunnen regelen hoe de zaken in dat deel van zijn land verder verlopen.

Britse pond

Door de harde toon die Londen aanslaat, heeft de koers van het Britse pond een scherpe daling ingezet. Het pond was vorige week net weer tot boven de € 1,12 geklommen, maar was maandagmorgen weer ruim een cent daarvan kwijt.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin