Skip to content

Britten zoeken geschikte variëteiten kikkererwten

Britse onderzoeksinstellingen gaan zoeken naar variëteiten van kikkererwten die geschikt zijn om in het Verenigd Koninkrijk geteeld te worden.

Updated on:
Nieuws
Grondstoffen
KikkererwtenVK

Het Verenigd Koninkrijk moet jaarlijks circa 60.000 ton kikkererwten invoeren. Foto: Canva

Britse onderzoeksinstellingen gaan zoeken naar variëteiten van kikkererwten die geschikt zijn om in het Verenigd Koninkrijk geteeld te worden. Momenteel moet het Verenigd Koninkrijk jaarlijks circa 60.000 ton kikkererwten invoeren.

Het onderzoeksproject Cicero richt zich op kikkererwten die in een kouder klimaat geteeld kunnen worden. Dat kan op dit moment al, maar de opbrengsten vallen tegen en de kwaliteit is niet stabiel. Het is het eerste onderzoeksprogramma gericht op kikkererwtteelt in het Verenigd Koninkrijk.

“Ons project wil de mogelijkheden onderzoeken om de uit het buitenland aangevoerde kikkererwten te vervangen en er meer van in eigen land te telen. Kikkererwten zijn een bekende verschijning in de winkel en in de keuken, maar worden hier nauwelijks geteeld omdat er geen geschikte variëteiten zijn en ook te weinig over de teelt bekend is”, zegt Fraser Hill, agronomist van de specialist in nichegewassen Premium Crops die het project opzet met de gewasonderzoeksinstelling Niab en andere partijen uit de voedingsketen. In het kader van dit Cicero-project zullen ook veldproeven en andere testen worden uitgevoerd.

Nederlandse teelt kikkererwten

In Nederland worden al kikkererwten geteeld. Dit jaar moet er 30 ton kikkererwten van Nederlandse bodem worden geteeld. Er zijn zeven akkerbouwbedrijven die zich toeleggen op de teelt.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin