Broccoli doet het goed met € 1,50 per kilo

13-10-2022 | |
Gezien de oplopende kosten voor nagenoeg alle productiemiddelen, gaat de kostprijs voor broccoli naar € 1 per kilo. - Foto: Canva
Gezien de oplopende kosten voor nagenoeg alle productiemiddelen, gaat de kostprijs voor broccoli naar € 1 per kilo. - Foto: Canva

Met vrije dagprijzen van € 1,50 per kilo (ingepakt, zonder fust) loopt broccoli nog steeds goed door. Broccoli uit Spanje krijgt nog geen voet aan de grond, mede door hoge prijzen.

Voor Nederlandse broccoli zijn voldoende kopers. Net als bij bloemkool, wil de broccoliproductie nog weleens onregelmatig zijn als gevolg van weersomstandigheden in de zomer, maar over het geheel genomen is de beschikbaarheid constant en in evenwicht met de vraag.

De kwaliteit is nog goed, wel hier en daar met een wat minder optimale kleur. Voor inkopers is dat geen reden om niet te kopen, aldus een teler met eigen afzet. “Ik kan wel afkeuren, maar dan zit ik met lege schappen”, hoorde hij zeggen.

Nog geen Spaanse druk

Er is nog geen druk van Spaanse broccoli, naar verluidt met kiloprijzen van anderhalf tot twee euro. De komende paar weken lijkt daar nog geen verandering in te komen.

Verwacht wordt dat de Spaanse broccoli nog wel even hoog in prijs zal blijven, behalve door hogere teeltkosten, ook door hoge transportkosten. Mits de kwaliteit voor Nederlandse broccoli op peil blijft, blijven de afzetverwachtingen vooralsnog goed.

Meer kosten = hogere prijs

Los hiervan speelt op de achtergrond het niveau van de prijsvorming. Gezien de oplopende kosten voor nagenoeg alle productiemiddelen, gaat de kostprijs voor broccoli naar € 1 per kilo. Dat is geen gedachte of mening, maar de uitkomst van eenvoudig rekenwerk. Om de markt ervan te doordringen dat de productie van groenten duurder wordt – net als zo veel andere producten – is belangrijk dat telers in prijs- en contractonderhandelingen de poot stijf houden.

Dat klinkt stoer en krachtig, maar de realiteit leert dat ‘prijs = minimaal kostprijs’ in het heetst van de onderhandelingen weer net zo vaak wordt losgelaten. Dat is schadelijk voor degene die genoegen neemt met die ondermaatse prijs, maar ook voor collega’s die in onderhandelingen met die ondermaatse prijs geconfronteerd worden. Moraal van het verhaal: weet wat broccoli telen werkelijk kost, als vertrekpunt voor een eerlijke prijs.

Prognose: goede vooruitzichten.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer