Broccoliprijs hersteld maar aanvoer rommelig

22-07-2021 | |
Foto: Anne van der Woude
Foto: Anne van der Woude

Een beperkt aanbod van broccoli zorgt voor onrust op de markt.

Met meer dan een euro per scherm is de prijsvorming voor (vrije) broccoli in vergelijking met enkele weken weer aardig hersteld. Het probleem zit in de onregelmatigheid van de aanvoer.

Goede vraag

“Er is wat behoorlijk wat vraag”, vertelt brassicaman bij the Greenery Dick Bakker vanuit Tolpoort in Zwaagdijk, “maar het aanbod is beperkt. Dat is bij onze telers zo, maar ook bij producenten in landen om ons heen. Dat geeft overspannenheid in de markt.”

Zoals je vorig jaar bijna elke dag aardig kon voorspellen hoe groot de broccoli-aanvoer zou zijn, zo lastig is dat nu, aldus Bakker. Nog een punt is dat het aandeel ponders nog steeds achterblijft.

Kwaliteit

Bakker is wel tevreden over de kwaliteit van de broccoli die hij voorbij ziet komen. Die is goed, maar de telers hebben er meer werk aan. Het percentage uitval is groter dan andere jaren.”

Telers zien ook dat de prijsvorming zich heeft hersteld, maar geven aan dat je dan wel broccoli moet hebben die tegen die betere prijs verkocht kan worden. “Er zijn weinig marktpartijen die product over hebben”.

Naweeën grillig voorjaarsweer

Dezelfde bronnen geven aan dat de teelt met het huidige rustige zomerweer nu goed te doen is, maar dat de naweeën van het grillige voorjaarsweer ook nog steeds merkbaar zijn: door de al aangehaalde kwaliteitsproblemen als smet, schimmels, zonnebrand en gele bloemetjes, en doordat de oogstplanning nog steeds rommelig is, door gaten tussen opeenvolgende plantingen, of doordat ze in elkaar schuiven.

Prijzen in het winkelschap

Dekamarkt/Hoogvliet (acties): € 1,78 per kilo, AH en Plus: € 1,98 per kilo, Jumbo: € 1,58 per kilo

Prognose: handhaving huidige prijsniveau

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer