Broccolitelers hopen op betere tweede helft

26-08-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Ongeveer halverwege het broccoliseizoen staan telers niet te juichen over het verloop van de eerste helft.

De hoop is gericht op een veel betere tweede helft om het tot nu toe matig verlopen seizoen nog goed te maken.

Na de moeizame start, met weliswaar aardige prijzen van rond de euro per kilo maar zeer weinig productie, zakten de prijzen in de vrije handel half juni naar een bedenkelijk niveau. Daarna trok het prijsniveau tot half juli aan tot prijzen van ruim een euro. Dat was echter van korte duur, want in de drie weken daarna gingen de prijzen geleidelijk weer omlaag. In de afgelopen weken viel het prijsniveau in de vrije handel van 70 tot 80 cent per kilo nog niet echt mee.

Minder aanvoer

Het productieniveau in het begin van het seizoen was matig. Door het warme weer begin juni ontstond vervolgens juist een piek in de aanvoer met de genoemde matige prijsvorming tot gevolg. Inmiddels is die piek weer achter de rug en zitten de productie en de aanvoer weer op een normaal niveau met schermen die makkelijk de 500 gram halen. Naar verwachting zullen de producties van de plantingen, die vanaf volgende week aan de oogst toe zijn, weer wat teruglopen. Dit omdat die onder vrij natte omstandigheden geplant zijn.

Druk van schimmels

Teelttechnisch zijn het vooral geelverkleuring, smet en meeldauw dat de kwaliteit op het veld beïnvloedt. “We missen Folio Gold”, stelt een Noord-Hollandse teler vast. “Zeker onder de huidige vochtige, matig warme weersomstandigheden die ideaal voor schimmels zijn, merk je dat nog extra.”

Hoger prijsniveau

Deze week zitten de prijzen in de vrije handel inmiddels weer boven de euro per kilo. Telers met een groot aandeel aan vaste contracten profiteren daar natuurlijk niet van. Gezien de verwachting dat de beschikbaarheid van broccoli vanaf de komende week weer wat terug zal lopen, zou het prijsniveau in de vrije handel wellicht nog wat verder kunnen oplopen.

Aantrekkende prijzen

Qua seizoen zitten telers op of nog net niet op de helft van hun seizoen. Het is duidelijk dat de tweede helft van het seizoen een ander gezicht moet krijgen om de nogal matige eerste helft van het seizoen goed te maken. Traditioneel trekt de vraag naar broccoli vanaf half augustus wel aan en die kant lijkt het ook dit jaar weer op te gaan.

Prognose: Wat krapper aanbod en betere prijsvorming.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen RedacteurBeheer