Broccolitelers tot nu toe redelijk tevreden

15-09-2022 | |
Broccoli-oogst in een eerder jaar. Telers zijn tevreden over de opbrengst, maar dit gaat wel hand in hand met hoge kosten en veel arbeid. - Foto: Anne van der Woude
Broccoli-oogst in een eerder jaar. Telers zijn tevreden over de opbrengst, maar dit gaat wel hand in hand met hoge kosten en veel arbeid. - Foto: Anne van der Woude

Broccoli brengt gemiddeld genomen tussen € 1,10 en € 1,25 per kilo op. Niet verkeerd, zo wordt gereageerd, maar dat gaat wel hand in hand met flinke kosten en veel arbeid. “We hebben ons het schompes beregend.”

De vraag naar en het aanbod van broccoli zijn aardig in balans, zonder gekke uitschieters: in het binnenland en voor de export, waaronder naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Vooral in het VK waren er grote problemen als gevolg van het weer in de voorbije maanden. Na de recente neerslag lijkt de Britse vraag naar broccoli inmiddels wat minder te zijn.

Kwaliteit en hitte

De weersomstandigheden hebben wat betreft kwaliteit niet voor veel problemen gezorgd, melden meerdere bronnen. Wel stonden de teelten wat ongelijker dan andere jaren. Dat euvel lijkt na de regen van vorige week wat groter te worden. Daarbij komen ook rasverschillen naar voren. “We moeten nu wat meer lopen om de kisten vol te krijgen.”

Vooruitzicht

Het maakt al met al dat telers tot nu toe niet ontevreden zijn, met name ten aanzien van de omzet. Het eindresultaat hangt af van de hoogte van alle teeltkosten, de productkwaliteit en de stabiliteit in de markt. De ingrediënten zijn er om dit jaar straks redelijk af te sluiten, maar dan moet de prijsvorming wel op dit niveau blijven. “Ik denk dat je in de huidige situatie wel een euro per kilo nodig hebt om alle kosten af te dekken”, schetst een teler.

Wat betreft de productieverwachting verschillen de signalen. Bij de een is er de gedachte dat er de komende weken minder wordt geoogst. Een ander stelt dat hij een omslagpunt verwacht, van een naar zijn gevoel krap aanbod in de voorbije periode naar juist meer productie in de komende weken.

Prognose: goede vooruitzichten.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stallen
Joost Stallen Redacteur


Beheer