Broedeieren blijven ook in juni gewild

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

In het voorjaar is de handel in broedeieren doorgaans goed, maar dan zakt de vraag in juni meestal in.

Daarvan is dit jaar tot nu toe nog geen sprake. Er is wereldwijd vraag naar broedeieren. Producenten van en handelaren in broedeieren klagen dan ook niet over de stemming in de broedeimarkt.

De nog altijd bloeiende handel is terug te zien in de noteringen. De richtprijs van LTO/NOP en NVP stijgt al een aantal weken. Vorige week kwam er € 0,22 per 100 eieren bij. Dat brengt de notering op € 18,50 per 100 eieren. Daarmee staat de notering nog wel onder het niveau van vorig jaar. Toen stond de notering anderhalve maand lang stabiel op € 18,92.

De prijzen van vrije broedeieren bewegen zich nu al een maand lang onveranderd voort op € 25,50 per 100 stuks. Dat niveau is aanmerkelijk hoger dan vorig jaar. Toen stond de Barneveldse notering in week 22 op € 17 per 100 eieren.

Blokkade Rusland nog steeds van kracht

De uitvoer naar Rusland is nog altijd geblokkeerd voor broedeieren uit Nederland. Er is ook nog geen zicht op wanneer die exportmogelijkheden er wel weer komen. Volgens de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBK) heeft ons land alle gevraagde documenten aangeleverd en is het een kwestie van afwachten tot Rusland de grenzen weer opent.

Andere landen hebben die eierstroom die voorheen naar Rusland ging echter vrij soepel overgenomen. Irak kocht veel in Turkije, maar koopt nu meer in ons land. Terwijl Turkse eieren meer naar Rusland gaan. Ook Portugal en Saoedi-Arabië zijn goede klanten van Nederlandse exporteurs.

Daarnaast geeft de vogelgriep in Polen hier een impuls aan de markt. Komen er normaal broedeieren vandaan, nu gaan ze er naar toe omdat het aanbod is gedaald en de vraag in Polen is gestegen door de vele ruimingen. Daarnaast komt er veel minder kip vanuit Polen hier op de markt, wat het opleven van de kuikenmarkt hier bevordert. En daardoor neemt de vraag van vleeskuikenhouders naar eendagskuikens toe.

Vleeskuikenhouders merken dat broedeieren schaars zijn. Maar volgens handelaren hoeven zij zich geen zorgen te maken over de voorzieningsgraad. Het aanbod is niet ruim, maar zijn er voldoende eieren om de vraag in eigen land te dekken. Het zou de verhouding tussen binnenlandse afzet en export weer meer in balans brengen. Maar ook dat niet voor elke prijs, want alternatieve afzetmogelijkheden in het buitenland zijn er voldoende.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.