Bromet (GL) en De Groot (D66) opnieuw verkiesbaar

Laura Bromet van GroenLinks staat op plaats vier van de kandidatenlijst van haar partij en is daarmee vrijwel zeker van haar tweede periode. Foto: ANP
Laura Bromet van GroenLinks staat op plaats vier van de kandidatenlijst van haar partij en is daarmee vrijwel zeker van haar tweede periode. Foto: ANP

Landbouwwoordvoerders Laura Bromet (GroenLinks) en Tjeerd de Groot (D66) gaan voor een nieuwe periode in de Tweede Kamer.

Bromet staat op plaats vier van de kandidatenlijst van haar partij en is daarmee vrijwel zeker van haar tweede periode. De partij staat op dertien tot veertien zetels in de peilingen. Voor De Groot is het iets spannender of hij herkozen wordt. Hij staat op plaats twaalf. Volgens de meest recente peilingen staat D66 op twaalf tot veertien zetels.

GroenLinks wil btw schrappen op groente en fruit

In het deze week gepresenteerde verkiezingsprogramma van GroenLinks pleit de partij voor een duurzame, lokale, gezonde en diervriendelijke landbouw. De partij vindt dat de overheid en banken boeren financieel moeten ondersteunen bij omschakeling naar natuurinclusieve landbouw en bij krimp van de veestapel. GroenLinks wil een verbod op verkoop van voedsel onder de kostprijs en pleit voor een aandeel biologische productie van 25% in 2030. Daarnaast pleit de partij voor het schrappen van btw op groente en fruit en voor de invoering van een heffing op broeikasgassen en stikstof.

‘Einde aan bioindustrie’

Op veehouderijgebied wil de partij stevig ingrijpen. GroenLinks willen ‘een einde aan de bioindustrie’ en een verbod op bestaande en nieuwe megastallen. In 2025 mag alleen nog vlees verkocht worden met minimaal 1 ster in het Beter Leven Keurmerk, in 2020 2 sterren en in 2035 alleen nog 3 sterren. De partij wil tevens weidegang verplicht stellen.

D66 presenteerde het verkiezingsprogramma al eerder. De verkiezingen zijn op 17 maart.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer