Doorgaan naar artikel

Brouwerij Swinkels start proef met zeewiergroeistimulant

Teelt van brouwgerst. - Foto: Mark Pasveer premium

Teelt van brouwgerst. - Foto: Mark Pasveer

Bierbrouwerij Swinkels Family Brewers start een pilot waarin ze zeewier gaat gebruiken als biologische groeistimulant voor haar brouwgerst.

Het doel is om de opbrengst van de gerst te vergroten, het waterverbruik te verminderen en de bodem meer CO2 te laten vastleggen en opnemen. In de buurt van de brouwerij Bavaria wordt op 6 hectare brouwgerst het zeewierextract toegepast. Swinkels werkt hiervoor samen met The Seaweed Company, mouterij Holland Malt (onderdeel van moederbedrijf Swinkels) en twee boeren die zijn aangesloten bij het initiatief Boer Bier Water. Door middel van vochtmeters in de bodem en het afnemen van bodemmonsters worden de resultaten van de pilot constant gemonitord.

De biostimulant werd eerder dit jaar getest op een perceel. Daar volgden positieve resultaten uit. Daarop werd besloten een grotere pilot uit te rollen.

Organische extracten

Het product van The Seaweed Company bestaat uit verschillende organische extracten, waarvan het grootste gedeelte zeewier. Doordat het alle essentiƫle planthormonen bevat die een plant nodig heeft, hoeft de plant deze niet zelf te produceren en helpt het de plant sneller te groeien met grotere opbrengsten.

Als de resultaten van de pilot positief zijn, kan dit de circulariteitsdoelstellingen van Holland Malt ondersteunen. De CO2-voetafdruk van mout en bier wordt voor een belangrijk deel door de teelt van gerst bepaald. Door de biostimulant te gebruiken voor de teelt van brouwgerst, komt dit ten goede aan de hele keten, zo stellen de bedrijven.

Beheer
WP Admin