Doorgaan naar artikel

Brussel denkt over modernere voedingsregels

EU wil zich meer aanpassen aan de wens van de consument en inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Foto: Misset premium

Foto: Misset

De Europese landbouwministers zoeken naar mogelijkheden om de regels voor de interne handel in voedingsmiddelen meer aan te passen aan de wens van de consument en om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Doel is om bijvoorbeeld informatie over gebruikte productiemethoden, dierenwelzijn en voedingswaarde in de regels te kunnen opnemen.

De Europese Commissie stelde vorig jaar een document op waarin onder meer staat dat de consument meer kwalitatieve gegevens wil over een product. De huidige regels bieden al mogelijkheden voor bijvoorbeeld de aanduiding van het type pluimveehouderij waar kippenvlees of eieren vandaan komen. Maar de bestaande regelgeving sluit niet altijd aan op de (technologische) mogelijkheden van vandaag, onder andere op het gebied van houdbaarheid van producten. De Europese standaarden voor bijvoorbeeld de voedselveiligheid (zoals bewaartemperatuur en de houdbaarheidsdata), voor de productkwaliteit en de eisen op het gebied van etikettering maken het niet altijd eenvoudig om de regels goed te handhaven.

Toepassing van productiemethoden

Marktstandaarden voor landbouwproducten gelden al sinds de invoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Doel van de standaarden was de consument te verzekeren van hoge kwaliteit en tegelijkertijd de productiemethoden te verbeteren. In de Van-Boer-tot-Bordstrategie stelt de Europese Commissie dat er extra eisen kunnen of moeten worden gesteld om de keten van levensmiddelen te verduurzamen. Mogelijk zijn extra normen nodig of moeten de bestaande normen worden aangepast.

Op het gebied van duurzaamheid zouden producenten de keuze kunnen krijgen om te laten zien welke productiemethoden ze hebben toegepast, bijvoorbeeld op gebied van dierenwelzijn. Bovendien zouden ze kunnen laten zien hoe ze oneerlijke concurrentie uitsluiten. Verder kunnen minimale eisen worden gesteld om rekening te houden met klimaat en milieu.

De landbouwministers hebben volgende week een eerste bespreking over de mogelijkheden om de huidige normen voor producten aan te passen. Een van de vragen die voorligt, is hoe dat zou kunnen, rekening houdend met de economische, ecologische en sociale dimensie?

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin