Doorgaan naar artikel

Brussel optimistisch over nieuwe regels veredeling

Foto: ANP

Foto: ANP

In zowel lidstaten als in het Europees Parlement gaan meer stemmen op om regelgeving aan te passen.

In Brussel heerst voorzichtig optimisme over de kansen op aangepaste regelgeving voor nieuwe veredelingstechnieken. Nadat de Europese Commissie vorige week een studie publiceerde, waarin werd geconstateerd dat de huidige regelgeving niet geschikt is voor zijn doel, gaan er zowel in verschillende lidstaten als in het Europees Parlement meer stemmen op om de regelgeving aan te passen.

Toch zal het lastig zijn om aan alle standpunten recht te doen en tegelijkertijd met duidelijke nieuwe regels te komen. De Europese Commissie zal op zijn vroegst eind dit jaar met voorstellen komen, nadat eerst de opvattingen in het Europees Parlement en bij de Europese landbouwministers zijn gepeild.

Plantum: argumenten tegenstanders respecteren

Directeur Niels Louwaars van Plantum (de branchevereniging voor bedrijven uit de sector veredeling, vermeerdering en opkweek van zaden en jonge planten) zegt dat de discussie over de regels voor nieuwe veredelingstechnieken ‘geen rechttoe-rechtaan discussie is’.

Hij constateert dat in Zuid-Europese landen, Bulgarije, Roemenië en de Scandinavische landen welwillend en positief wordt nagedacht over regelgeving waarbij nieuwe veredelingstechnieken aan minder strakke toelatingsregels worden onderworpen. Maar met name in Hongarije en Oostenrijk is er weerstand. Volgens Louwaars is het van belang de argumenten van de tegenstanders te onderkennen en te respecteren.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, die Niels Louwaars maandagavond ontving tijdens een online netwerkbijeenkomst, heeft de indruk dat ‘een meerderheid in de raad (van landbouwministers) en het parlement een opening wil bieden’.

Biologische landbouw

Dat in de biologische landbouw bezwaren bestaan tegen nieuwe veredelingstechnieken is een gegeven. “Dat is niet nieuw”, zegt Louwaars. Hij hoopt op een constructieve opstelling, waarbij de biologische sector de nieuwe veredelingstechnieken niet zelf gebruikt, maar anderen niet tegenhoudt de techniek wel te gebruiken.

Voor Louwaars is het ook van belang dat gebruikmaking van de nieuwe technieken ook openligt voor kleine en middelgrote veredelaars en niet voorbehouden is aan multinationals die met behulp van veel onderzoekscapaciteit en juridische capaciteit in staat zijn de Europese regelgeving te doorkruisen.

Kritische geluiden

Tijdens een hoorzitting van het Europees Parlement uitte de Britse moleculair bioloog Michael Antoniou (Kings College University) zich uitermate kritisch over de vereenvoudiging van de toelating van nieuwe veredelingstechnieken zoals Crispr-Cas, Zink-Fingers of Talen. Al die technieken komen erop neer dat het erfelijk materiaal van een organisme op een specifieke plek wordt veranderd om daarmee een eigenschap te versterken of uit te schakelen. Daarbij hoeven geen soortgrenzen worden overschreden.

Antoniou zegt dat er nog zeker geen wetenschappelijke zekerheid bestaat dat met die technieken niet ook elders in de erfelijke eigenschappen veranderingen ontstaan, waarover geen controle is. Tijdens de hoorzitting waar Antoniou sprak, lieten verschillende Europarlementariërs – met name ter linkerzijde – zich kritisch uit over de vereenvoudiging van de regels voor de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin