Brussel overweegt hoger plafondbedrag energiesteun

20-10 | |
Brussel overweegt een hoger plafond in te stellen voor energiesteun voor bedrijven die in de problemen komen door de hogere energieprijzen.
Gasgestookte pizzaoven in een pizzeria. - Foto: ANP

De Europese Commissie overweegt een hoger plafond in te stellen voor energiesteun voor bedrijven die in de problemen komen door de hogere energieprijzen.

Hier wordt nog over overlegd in Brussel, meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Het huidige plafond voor energiesteun bedraagt € 2 miljoen per bedrijf per jaar.

De regering presenteerde eind vorige week de regeling Tegemoetkoming Energie Kosten (TEK) om energie-intensieve mkb-bedrijven te ondersteunen. Als de energiekosten minimaal 12,5% van de omzet opslokken, volgt een compensatie van maximaal € 160.000. Voor de agrarische sector is dat maximaal € 62.000.

De compensatie bedraagt 50% van de energiekostenstijging boven een drempelprijs. Het bedrijf moet tenminste 5.000 kuub gas of 50.000 kWh aan stroom verbruiken. De TEK geldt van november 2022 tot en met december 2023.

FNLI: te veel bedrijven niet in aanmerking

Het bedrijfsleven is ontevreden over de Nederlandse regeling. Volgens diverse brancheorganisaties komen te veel bedrijven niet in aanmerking voor de energiesteun. Een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) vat de kritiek samen. “Het plafond van € 160.000 is te laag. Het minimum van 12,5% is te hoog, omdat de omzet door alle kostenstijgingen aanzienlijk is gestegen. De TEK-regeling geldt voor holdings en niet op locatieniveau, terwijl veel bedrijven meerdere vestigingen hebben met een eigen aansluiting op het energienetwerk. Nederland moet dezelfde regeling toepassen als andere landen om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven uit de markt worden geprijsd.”

Bekijk de F&A Update: mkb ontevreden over energiesteun

De woordvoerder van het ministerie van EZ stelt echter dat bewust is gekozen voor deze opzet van de regeling. Volgens de woordvoerder zijn er twee mogelijkheden waaronder een nationale overheid vanwege de hoge energiekosten tijdelijk staatssteun aan bedrijven mag geven, hetgeen normaal verboden is. De eerste is generieke steun zonder beperkende voorwaarden. Dan geldt een maximum van € 500.000 per bedrijf per jaar; voor de landbouw is dat € 62.000.

Voorwaarden aan energiesteun

Bij de tweede mogelijkheid geldt, nu nog, een maximum van € 2 miljoen per onderneming per jaar. Dan gelden echter diverse voorwaarden. Zo mag de energiesteun maximaal 30% van de totale energiekosten dekken. “Dat is nadelig voor de groep bedrijven waarvoor het kabinet altijd heeft gezegd zich in te zetten via de TEK”, zegt de EZ-woordvoerder. “Dat zijn de energie-intensieve, kleine en middelgrote mkb’ers, zoals bakkers, werkplaatsen, enzovoort.”

Bovendien zijn de inhoudelijke vereisten zwaarder, zoals de eis van de productiewaarde die geraakt wordt en de operationele verliezen die moeten zijn geleden, aldus de EZ-woordvoerder. “Daarom heeft het kabinet gekozen voor een hoger percentage vergoeding van de kostenstijging (50%) en een lager maximum bedrag (€ 160.000). Dit past bij de doelgroep: de (kleinere) energie-intensieve mkb’ers.”

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur
Meer over


Beheer