Brussel staat gebruik diermeel in veevoer deels toe

Varkensvoer. Het algehele verbod op diermeel werd in 2001 ingevoerd tijdens de BSE-crisis, omdat deze ziekte zich via het voer verspreidde. - Foto: Henk Riswick
Varkensvoer. Het algehele verbod op diermeel werd in 2001 ingevoerd tijdens de BSE-crisis, omdat deze ziekte zich via het voer verspreidde. - Foto: Henk Riswick

Het Europese verbod op het toevoegen van diermeel aan veevoer wordt deels ingetrokken. De Europese Commissie heeft definitief ingestemd met een voorstel om verwerkte dierlijke eiwitten onder voorwaarden weer toe te staan in veevoer.

Diermeel van pluimvee en insecten mag worden verwerkt in varkensvoer en diermeel van varkens en insecten wordt toegestaan in pluimveevoer. Ook gelatine en colagenen van herkauwers mogen worden toegevoegd aan veevoer voor niet-herkauwers. Voor herkauwers blijft het verbod op diermeel in het voer van kracht, vanwege het risico op BSE. Het algehele verbod op diermeel werd in 2001 ingevoerd tijdens de BSE-crisis, omdat deze ziekte zich via het voer verspreidde.

De Europese Commissie baseert haar besluit op wetenschappelijke advies van de Europese Autoriteit voor Voedsel en Veiligheid, Efsa. Eerder dit jaar stemden zowel het Europees Parlement als de Europese lidstaten vertegenwoordigd in het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders (Scopaff) al voor het voorstel.

Kyriakides: mijlpaal in verduurzaming voedselketen

Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides ziet het besluit als een mijlpaal in het verder verduurzamen van de voedselketen. Ze gaat ervan uit dat het besluit zal bijdragen aan de verdere verbetering van de diervoederketen. Het besluit sluit volgens de Eurocommissaris goed aan bij de Farm-to-Forkstrategie, die zich richt op een duurzame en concurrerende Europese landbouw.

Europa heeft strengere regels voor het gebruik van diermeel dan andere landen. 40% van het diermeel werd daardoor geëxporteerd naar landen buiten de EU, om daar verwerkt te worden in veevoer.

Onzeker of Nederlandse industrie diermeel gaat gebruiken

Directeur Henk Flipsen van de Nederlandse branchevereniging voor veevoer, Nevedi, reageerde eerder al positief op het voorstel, omdat de sector altijd op zoek is naar nieuwe grondstoffen. Hij voegt er wel aan toe dat het de markt en de logistieke mogelijkheden zijn die bepalen of het diermeel daadwerkelijk gebruikt gaat worden door de Nederlandse voerindustrie. Sommige landen zijn kritisch over het gebruik en willen mogelijk de afgeleide producten niet in de schappen leggen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer