Doorgaan naar artikel

Brussel strenger op cadmium en lood in voedsel

De Europese Commissie scherpt de normen aan voor cadmium en lood in voedsel.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Nieuwe maximale loodgehalten worden vastgesteld voor onder meer specerijen. - Foto: ANP premium

Nieuwe maximale loodgehalten worden vastgesteld voor onder meer specerijen. - Foto: ANP

De Europese Commissie scherpt de normen aan voor cadmium en lood in voedsel. Vanaf 30 augustus gelden lagere maximumnormen in de EU voor lood. De lagere waarden voor cadmium gelden vanaf 31 augustus.

Volgens de Europese Commissie verkleinen de lagere normen voor deze zware metalen de kans op kanker.

Bestrijding van kanker

Eurocommissaris Stella Kyriakides voor Gezondheid en Voedselveiligheid stelt dat de aanscherping past in het EU-plan voor de bestrijding van kanker. “We weten dat een ongezond voedingspatroon het risico op kanker verhoogt. Het besluit is bedoeld om ons voedsel veiliger en gezonder te maken, zoals we ons hebben gecommitteerd in het kader van het Europese plan voor de bestrijding van kanker.”

Volgens de eurocommissaris kan cadmium terechtkomen in voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, granen en oliehoudende zaden. “Deze maatregel zal de veiligheid van in de EU verkochte en geconsumeerde levensmiddelen verbeteren en ertoe bijdragen dat levensmiddelen met de hoogste cadmiumconcentraties van de markt worden gehaald. Bovendien zullen de maximumgehalten aan lood in veel voedingsmiddelen worden verlaagd, waaronder voedingsmiddelen voor zuigelingen en peuters. Er zullen ook nieuwe maximale loodgehalten worden vastgesteld voor verschillende voedingsmiddelen, zoals wilde paddenstoelen, specerijen en zout.”

Natuurlijk voorkomende verontreiniging

De belangrijkste bron van blootstelling aan cadmium voor niet-rokers is voedsel, stelt de Commissie. Aangezien lood ook een natuurlijk voorkomende verontreiniging in het milieu is, is voedsel de belangrijkste bron van lood voor de mens. Volgens de Cypriotische eurocommissaris hebben de commissie, de lidstaten en de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa) jarenlang aan de nieuwe normen gewerkt en is er al die tijd nauw overleg geweest met de industrie.

De nieuwe verordening is gepubliceerd door de Commissie. In een bijlage staat voor welke voedingsmiddelen de nieuwe normen gelden. Voor voedingsproducten die vóór de publicatie in de handel zijn gebracht geldt een overgangstermijn tot en met 28 februari 2022.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin