Brussel verwacht kleinere graanoogst in EU

De Europese Commissie verwacht dat de graanoogst in de EU (27 lidstaten) kleiner uitvalt dan eerder gedacht.

Vooral de gerstoogst is door de Europese Commissie naar beneden bijgesteld. Maar er komt ook minder tarwe van de akkers dan de Commissie eerder had ingeschat.

116,6 miljoen ton zachte tarwe

De EU gaat dit jaar 116,6 miljoen ton zachte tarwe oogsten, verwacht de Commissie nu. Dat is nog eens 600.000 ton minder dan in juni werd voorspeld. En het is maar liefst 11% minder dan de 130,9 miljoen ton tarwe die vorig jaar van de akkers kwam in de EU-27 (zonder het Verenigd Koninkrijk).

De Commissie schat de tarweoogst beduidend lager in dan andere analisten. Het Franse marktbureau Stratégie Grains gaat uit van 120,5 miljoen ton; graanhandelsorganisatie Coceral gaat uit van 119,7 miljoen ton en de EU-boerenorganisatie Copa rekent op 118,1 miljoen ton.

Minder gerst

Ook rekent Brussel erop dat minder gerst wordt geoogst. Nu is de prognose 54,1 miljoen ton. Dat is maar liefst 2 miljoen ton minder dan in juni werd gedacht. Het verschil met vorig jaar valt mee: een daling van 1,8%. Ook bij gerst gaan Stratégie Grains (56,2 miljoen ton) en Coceral (55,4 miljoen ton) uit van een grotere oogst dan de Commissie. Copa schat de EU-gerstoogst op 53,5 miljoen ton.

Heel veel mais

De EU gaat wel heel veel mais oogsten, verwacht de Commissie nu. De maisoogst komt op 72,5 miljoen ton. Dat is 3,6% meer dan vorig jaar en de grootste maisoogst van de laatste 6 jaar.

Door de tegenvallende tarweoogst verwachten analisten als Rabo Research en marktbureau Agritel dat de tarweprijs in Europa de komende maanden zal stijgen, zodra de prijsdruk tijdens de oogstperiode voorbij is.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.