Brussel wil maximaal kwartier wachttijd voor truck bij grens

Vrachtwagens zouden maximaal een kwartier moeten wachten bij de grens als ze naar een ander EU-land willen rijden. Dat is een van de richtlijnen voor de voorrangsstroken bij de grenzen voor trucks die de Europese Commissie heeft voorgesteld.

Vanwege grenscontroles liepen de files op sommige plekken in Europa, bijvoorbeeld op de Pools-Duitse grens, afgelopen weekend op tot 40 kilometer, met wachttijden tot 18 uur. “Dit moet stoppen”, zei voorzitter Ursula von der Leyen maandag 23 maart. De NVWA riep vorige week dan ook op geen veetransporten meer naar of via Polen uit te voeren. De wachttijden bij de grens waren zo lang, dat het dierenwelzijn in het geding was. Volgens brancheorganisatie Vee & Logistiek is er in Polen inmiddels een speciale grensovergang voor levend vee opengesteld. Volgens de NVWA zijn er nu geen restricties meer voor diertransporten naar en door Polen.

Papierwerk naar minimum

Speciale stroken moeten worden opengesteld voor alle vrachtwagens met goederen, aldus Von der Leyen. Lidstaten moeten volgens haar toestaan dat chauffeurs ook in het weekend en ’s nachts kunnen rijden. “Dit is een uitzonderlijke situatie, we moeten flexibel zijn.” Verder moet het papierwerk voor transportpersoneel tot een minimum worden beperkt.

De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme impact en zorgt soms zelfs voor een “verlamming” van het Europese transport, aldus Von der Leyen. Vrachtwagens met medicijnen en andere belangrijke goederen lopen vertraging op en dat kan leiden tot tekorten, zei ze. Bij sommige grenzen gaat het volgens haar al wel beter.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.