Doorgaan naar artikel

Brussel zoekt naar alternatieven voor duur kunstmest

De Europese Commissie erkent het belang van kunstmest voor de landbouw. “Boeren kunnen niet zonder kunstmest premium

De Europese Commissie erkent het belang van kunstmest voor de landbouw. “Boeren kunnen niet zonder kunstmest", aldus een woordvoerder. - Foto: Peter Roek

De Europese Commissie werkt hard aan het vinden van duurzame en betaalbare alternatieven voor kunstmest.

Dat zegt een woordvoerder van de Europese Commissie in antwoord op vragen van SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. De politicus pleit voor het toestaan van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger, nu de kunstmestprijzen zo zijn gestegen. Andere Europarlementariërs maken zich ook grote zorgen. “De prijzen zijn al hoog en 40% van de kunstmestproductie in Europa ligt stil”, wijst de Deense Asger Christensen van Renew.

Een woordvoerder van de Europese Commissie erkent het belang van kunstmest voor de landbouw. “Boeren kunnen niet zonder kunstmest. Daarom zijn we op hard op zoek naar meer en duurzame alternatieven van kunstmest.” De EC zoekt naar innovatieve alternatieven, die de productiekosten van de boeren beperken en ook de uitspoeling verminderen. Nederland probeert al 15 jaar mineralenconcentraat uit dierlijke mest goedgekeurd te krijgen als kunstmestvervanger, maar kreeg dit tot nu toe niet voor elkaar.

Ramingen oogsten lager door droogte

De landbouwcommissie van het Europees Parlement vergaderde over de oogstramingen van dit jaar. Door de droogte en hitte zijn de oogstramingen laag. De graanopbrengst wordt 4% lager ingeschat dan het vijfjaargemiddelde. De tarweopbrengst vormt een uitzondering op de algemene graantendens: hier wordt 0,4% meer opbrengst geraamd, mede omdat de oogst veelal aan het begin van de droogteperiode plaatsvond. De gerstoogst wordt 3,7% lager verwacht.

Fors lagere opbrengst mais

Met name de maisopbrengst kampt met de gevolgen van de droogte: hier wordt een oogst van 13,7% onder het meerjarig gemiddelde geschat. De groei van het areaal zonnebloemen heeft de oogstprognose niet doen stijgen: er wordt 3% minder oogst verwacht dan afgelopen jaren. Bij groente en fruit zijn de verschillen qua opbrengst groot. Voor suikerbieten wordt een stijging van de productie verwacht in de EU.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin