Btw blijft nog wel even versleuteld in kuikennoteringen

02-01-2020 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Vleeskuikennoteringen werden tot voor kort allemaal inclusief btw bekendgemaakt. Tot kuikenslachterij Frisia Food een maand geleden voor een trendbreuk zorgde.

Een nieuwe notering, genoemd naar moederbedrijf CFG Poultry in Nijkerk, gaat schaduwdraaien naast de bestaande notering van Frisia. Opvallend is dat deze nieuwe notering een prijs exclusief btw representeert. Dat levert het bedrijf positieve kritieken op van pluimveehouders. Zij moeten ontvangen btw immers afdragen. En wanneer je als boer bedrijfsmiddelen koopt wordt de prijs daarvan ook standaard exclusief btw weergegeven. Er zijn boeren die daarom openlijk voorstander zijn van noteringen exclusief btw.

Gewoonterecht

Het begin van een nieuw jaar is een geschikt moment voor dergelijke veranderingen. Vorig jaar verdween de landbouwregeling en gingen de btw-wijzigingen ook op 1 januari in. Slachterijen melden desgevraagd echter niet van plan te zijn de btw vanaf de jaarwisseling uit hun noteringen te laten. Ze voelen er alleen voor als alle andere slachterijen dat ook doen. Ze stellen dat daar vorig jaar bij het veranderen van de btw-wetgeving uitgebreid over is gesproken. Toen kozen slachterijen voor behoud van de notering inclusief btw. Ze beroepen zich daarbij op een gewoonterecht: de noteringen zijn altijd inclusief geweest, dus iedereen heeft een duidelijk beeld bij het prijsniveau.

Belang van eenduidigheid

Doordat slachterijen elkaar aankijken en niet individueel het initiatief van Frisia zullen volgen, zal er georganiseerde kracht nodig zijn om dit te veranderen. Voorzitter Jan Verhoijsen van LTO Pluimveehouderij/NOP vakgroep vleeskuikenhouderij onderschrijft het belang van eenduidigheid. Hij is dan alleen wel voorstander van een prijs exclusief btw. “Ik begrijp dat het een gevoelskwestie is, waarbij een notering inclusief btw gunstiger oogt omdat het getal hoger is. Maar als boer kun je niets met de btw.” Verhoijsen gaat het punt aan de orde stellen in een vakgroepbijeenkomst en in een overleg met NVP.

Dit jaar zal het merendeel van de noteringen daarom de bestaande werkwijze inclusief btw hanteren. Maar wellicht dat over een jaar de kaarten anders liggen.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer