Btw op groente en fruit blijft tot 2024

05-07 | |
Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves
Foto: Albert Heijn, Yasmin Hargreaves

Het kabinet hoopt in 2024 de btw op groente en fruit af te kunnen schaffen. Eerst moet verder onderzoek gedaan worden naar welke producten dan onder het nultarief gaan vallen. Dit onderzoek moet begin 2023 af zijn, schrijft staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Voor groente en fruit bestaat nu geen heldere definitie en dat kan bij het schrappen van de btw een probleem worden. Eerst moet worden afgebakend wat onder de definitie valt en dat is “een puzzel”, schrijft Van Ooijen. Met een extern bureau gaat het kabinet onderzoeken welke definitie moet worden gehanteerd en of die juridisch houdbaar en uitvoerbaar is. Dat onderzoek moet in januari klaar zijn. Met een goede afbakening worden “onnodige fiscale procedures” voorkomen. Ook leidt het tot een “doelmatigere toepassing van de maatregel”.

Invoering suikertaks

Het kabinet gaat ook onderzoek doen naar de invoering van een suikertaks, zowel op frisdrank als voor andere suikerhoudende producten. Die eerste zou via de huidige al bestaande frisdrankbelasting kunnen, deze zou dan aangepast moeten worden, zodat op producten met meer suiker een hoger tarief zal gelden.

Opgenomen in coalitieakkoord

De afschaffing van de btw op groente en fruit is opgenomen in het coalitieakkoord en wordt ook breed gesteund in de Tweede Kamer, maar de oppositie uit zich kritisch over de lange tijd die het kabinet nu al doet over de invoering ervan. Het schrappen van de btw kost volgens de minister het kabinet circa € 1 miljard aan gemiste belastinginkomsten.
van Rooijen


Beheer