Bunge boekt fors betere resultaten in eerste kwartaal

04-05 | |
Links Bunge Loders Croklaan in Wormerveer, onderdeel van het internationale Bunge. - Foto: ANP
Links Bunge Loders Croklaan in Wormerveer, onderdeel van het internationale Bunge. - Foto: ANP

Het Amerikaanse agrarische handelshuis en -verwerker Bunge boekte in het eerste kwartaal aanzienlijk meer winst.

Het bedrijf profiteerde van een sterke vraag naar agrarische grondstoffen en goede marges in de verwerking van oliehoudende zaden. De winst steeg naar $ 831 miljoen, waar vorig jaar nog een verlies van $ 184 miljoen werd gemaakt. Ook de omzet steeg fors: met 41% tot $ 13 miljard.

Sojabonen in VS massaal verkocht

Stijgende gewasprijzen zorgden ervoor dat boeren in de VS hun sojabonen massaal verkopen. Tegelijkertijd versnelde ook de graanverkoop in Noord-Amerika en Australië, waardoor de beschikbare oogstvolumes voor Bunge toenamen. De agribusiness-divisie van het bedrijf verdient geld met het kopen, verkopen en verwerken van agrarische grondstoffen en het verschepen vanuit gebieden met een overschot naar gebieden met een tekort. In dit segment nam de omzet toe met meer dan 50%. Ook het resultaat voor rente en belastingen nam fors toe.

Hogere afzet plantaardige oliën

In het segment van geraffineerde en speciale oliën verbeterden ook de resultaten. De herstellende vraag vanuit de foodservice in Noord-Amerika zorgt voor meer afzet van plantaardige oliën, waarmee gekookt wordt. Daarnaast was er meer vraag naar biobrandstoffen. Hogere marges in Zuid-Amerika en Europa compenseerden lagere volumes. Hoewel Bunge zijn vooruitzichten voor het gehele jaar naar boven bijstelt, blijven de resultaten in de agribusiness-divisie naar verwachting lager dan vorig jaar.

Vizier op plantaardige eiwitten voor humane consumptie

Naast de traditionele handel in grondstoffen die voornamelijk voor veevoer bedoeld zijn zoals soja, richt Bunge zich steeds meer op plantaardige eiwitten voor humane consumptie. Vorige maand maakte Bunge bekend dat het $ 45,7 miljoen investeert in Australian Plant Proteins (APP). Daarmee krijgt Bunge een minderheidsaandeel in het bedrijf dat plantaardige eiwitisolaten maakt uit onder andere linzen en veldbonen. Het stelt APP in staat zijn output binnen een jaar te verdubbelen. Bunge krijgt door de investering de exclusieve distributierechten in de VS.

Lees ook: Bunge: meer vraag naar biologische ingrediënten

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.