Bunge verwacht sterke vraag grondstoffen

11-02 | |
Noord-Amerikaanse vestiging van Bunge in Cairo, Illinois. Foto: ANP
Noord-Amerikaanse vestiging van Bunge in Cairo, Illinois. Foto: ANP

Agrarisch handelshuis Bunge verwacht dat in 2021 de vraag naar grondstoffen fors blijft en het aanbod krap. Dat zei CEO Greg Heckman tijdens de presentatie van de cijfers over het vierde kwartaal en het volledige jaar 2020.

In het vierde kwartaal van 2020 maakte Bunge fors meer winst dan een jaar eerder als gevolg van goede marges in de verwerking van oliehoudende zaden en sterke export vanuit Noord-Amerika. In het segment oliehoudende zaden werd 253% meer Ebit (winst voor rente en belastingen) gemaakt. Hogere marges werden gedreven door een sterke vraag naar plantaardige oliën, onder andere voor biobrandstoffen. Het bedrijf verwacht wel dat de marges op de verwerking van en handel in oliehoudende zaden in 2021 lager zullen uitpakken, met name in Brazilië.

Oliehoudende zaden is groeigebied

Oliehoudende zaden blijft een groeigebied voor Bunge, zo stelde de CEO: “Als we op de langere termijn kijken, blijven we enthousiast over de structurele verschuiving die we zien in de consumentenvraag naar voedsel, diervoeder en brandstof. We richten ons in het bijzonder op vier primaire groeigebieden; verwerking en oorsprong van oliezaad, hernieuwbare grondstof voor biobrandstoffen, plantaardige proteïne-ingrediënten en plantaardige lipide-ingrediënten, onze specialiteit van vetten en oliën.” Vorig jaar kocht Bunge zich nog in een een Canadees bedrijf dat plantaardige eiwitten als ingrediënten maakt.

De kwartaalwinst van Bunge kwam uit op $ 551 miljoen, tegenover een verlies van $ 51 miljoen een jaar eerder. Over het gehele jaar werd ook weer winst gemaakt, $ 1,2 miljard, tegenover een verlies van $ 1,3 miljard in 2019. De omzet maakte een sprong van bijna 17% tot $ 12,6 miljard.

Kloosterman

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.