Doorgaan naar artikel

Buurlanden blokkeren Oekraïens graan nu vanwege chloorpyrifos

Poolse, Slowaakse en Roemeense boeren maken zich al langere tijd boos over de invoer van graan uit Oekraïne. - Foto: Canva/TurnRowProductions premium

Poolse, Slowaakse en Roemeense boeren maken zich al langere tijd boos over de invoer van graan uit Oekraïne. - Foto: Canva/TurnRowProductions

Polen en Slowakije hebben de invoer van ladingen Oekraïens graan tegengehouden vanwege de vondst van het in Europa verboden gewasbeschermingsmiddel chloorpyrifos.

De blokkade van Oekraïens graan volgt op een compromis dat was bereikt met de Europese Commissie. Daarbij werd de invoer van graan (en een aantal andere producten) geaccepteerd onder voorwaarde dat het graan niet voor de lokale markt is bestemd.

Beide landen hebben nu via het Europese alerteringssysteem ruchtbaarheid gegeven aan de vondst van het verboden bestrijdingsmiddel. De Poolse autoriteiten hebben de vracht teruggestuurd naar de afzender. Slowakije heeft een handelsverbod en een gebruiksverbod ingesteld voor de lading graan.

Volgens de Brusselse nieuwswebsite Euractiv zou het gaan om 1.500 ton graan. De Slowaakse en Poolse vondst lijkt een nieuwe episode in te luiden van maatregelen tegen de invoer van graan en andere grondstoffen uit Oekraïne. Poolse, Slowaakse en Roemeense boeren maken zich al langere tijd boos over de invoer. Deze heeft volgens hen tot gevolg dat zij van de markt worden gedrukt.

Buurlanden willen beperkingen invoer grondstoffen Oekraïne

Vijf Europese buurlanden van Oekraïne willen dat de Europese Unie beperkingen oplegt aan de invoer van grondstoffen uit Oekraïne. Dit zijn de landen Polen, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Roemenië. Die vijf landen vinden dat tarwe, mais, koolzaad en zonnebloemzaad alleen vanuit Oekraïne mag worden doorgevoerd naar andere Europese lidstaten en de rest van de wereld. Als het aan die vijf landen ligt, mag die lijst uitbreiden met onder andere suiker, eieren, vlees en zuivel.

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski zei deze week na afloop van de landbouwraad dat de Europese Commissie daar niet aan denkt.

Lees ook: Brussel: 100 miljoen voor door Oekraïens graan gedupeerde boeren

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin