Campagne cichorei van start

01-09-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Oogst van cichorei. - Foto: Peter Roek
Oogst van cichorei. - Foto: Peter Roek

Sensus is 31 augustus gestart met de cichoreicampagne.

Vanwege de verwachte wisselende opbrengsten overwoog Sensus dit jaar de cichoreicampagne later op te starten, maar daar heeft het concern uiteindelijk van afgezien, vertelt manager agro René Schunselaar. “Wel is de verwerkingscapaciteit van de fabriek wat naar beneden geschroefd, zodat we wat flexibeler kunnen inspelen op het aanbod.”

Lees verder onder de tweet.

Kwaliteit inuline

Later de fabriek opstarten, zodat de cichorei wat langer kan doorgroeien, lijkt een logisch idee. Echter, wat in september niet verwerkt wordt, moet in januari worden verwerkt. De september-inuline is echter van beduidend betere kwaliteit dan de januari-inuline. “We zoeken de balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Door toch 1 september te starten, maar dan met een lagere verwerkingscapaciteit, maken we voldoende voorraad inuline van hoge kwaliteit, zonder al te veel concessies te doen op het totale oogstvolume, legt Schunselaar uit.

Groeiseizoen was lastig

Over opbrengsten en gehaltes kan Schunselaar na 1 dag nog niks zeggen, daarvoor is het beeld van de aangevoerde vrachten te diffuus. “Op basis van deze eerste vrachten ga ik geen uitspraken doen, die zijn niet representatief genoeg. Het groeiseizoen was lastig, en vooral op de klei was het in het voorjaar door de droogte lastig een goed zaaibed klaar te leggen. Vooral in het Zuidwesten was dat het geval. De cichorei staat er daardoor wisselend bij, van matig tot gewoon goed in bijvoorbeeld op de zandgronden in het Zuid- en Noordoosten. Volgende week denkt Schunselaar wel de eerste representatieve cijfers te kunnen geven.

Knuivers
Martijn Knuivers freelance redacteur
Meer over


Beheer