Canada zit met wratziekte in de maag

01-12-2021 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

Canada kiest voor een voorzichtige aanpak van de problemen in de aardappelafzet naar de Verenigde Staten. Na de export van pootgoed is nu ook de uitvoer van verse tafelaardappelen gestopt.

Uit vrees voor een importverbod heeft Canada zelf al alle uitvoer van aardappelen van Prince Edward Island naar de VS stilgelegd. Volgens Canada was er geen andere mogelijkheid nadat de VS zorgen uitte na de vondst van wratziekte op twee bedrijven.

Schade is groot

De VS is voor de aardappeltelers van Prince Edward Island het belangrijkste afzetgebied. Jaarlijks levert de aardappelsector op dit eiland een economische waarde op van 1 miljard Canadese dollar; omgerekend zo’n 700 miljoen euro. Daarmee is de aardappelteelt op dit eiland net zo belangrijk als de auto-industrie in Ontario, de houtindustrie in British Columbia en de olie- en gasindustrie in Alberta, benadrukt premier Dennis King van Prince Edward Island.

De beslissing van de federale overheid om de aardappelexport naar de VS in zijn geheel stil te leggen, stelt King ernstig teleur. “De schade van deze maatregelen is honderden miljoenen dollars. Dat raakt de economie van het eiland.” Volgens de eilandbestuurder is compensatie van de geleden schade het minste wat Canada kan doen.

Werkgroep ingesteld

Voor Prince Edward Island leek het aanvankelijk een van de beste aardappeljaren in jaren te worden. Aardappelproducten zoals frites vallen niet onder het uitvoerverbod. Zo’n 20% van alle aardappelen in Canada wordt geproduceerd op Prince Edward Island.

“Ik waardeer de actie van Canada om het transport van alle aardappelen van Prince Edward Island naar de Verenigde Staten op te schorten”, reageerde de Amerikaanse minister van Landbouw, Tom Vilsack. “We kijken ernaar uit om samen te werken met de Canadian Food Inspection Agency bij het afbakenen van de plaag en het traceren van de bronnen, zodat passende maatregelen kunnen worden opgelegd en handelsbeperkingen kunnen worden versoepeld.”

Landbouwminister Marie-Claude Bibeau van Canada heeft speciaal voor deze problematiek een nieuwe werkgroep ingesteld. “We moeten een Team Canada-aanpak volgen om de markttoegang tot de VS voor verse PEI-aardappelen te herstellen. Totdat we de Verenigde Staten kunnen verzekeren van de veiligheid van onze aardappelen, is het absoluut noodzakelijk dat we samenwerken om alle mogelijke oplossingen te zoeken om dit probleem op te lossen en de gevolgen voor onze boeren te beperken. De Verenigde Staten hebben heel duidelijk gemaakt dat als we nu opnieuw zouden beginnen met het uitgeven van exportcertificaten, ze onmiddellijk een federaal bevel zouden ondertekenen dat zeer schadelijke gevolgen zou hebben voor onze boeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat we met de Aardappelwerkgroep onze weg door deze uitdagingen zullen vinden en boeren de hulp zullen krijgen die ze nodig hebben.”

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker RedacteurBeheer