Canadese kunstmestfabrikant verwacht groei

20-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het Canadese Nutrien, een grote fabrikant van kalium en stikstofmeststoffen, verwacht een groei in de internationale kunstmestmarkt.

Vooral vanwege de groei van het beteelde oppervlakte in Noord-Amerika verwacht Nutrien meer kunstmeststoffen aan de man te kunnen brengen. Telers in de VS krijgen meer vertrouwen in de toekomst van de akkerbouw sinds er schot zit in de onderhandelingen tussen president Trump en de Chinese regering over internationale handel. De landbouwexport naar China zal hierdoor groeien, boeren zullen meer verbouwen en dus ook op korte en middellange termijn meer kunstmest vragen, is de verwachting van Nutrien.

Amerikaanse graanvoorraad

Daar bovenop is de Amerikaanse graanvoorraad op een laag punt. De verwachting is dat het komende groeiseizoen, vergeleken met het laatste koude en natte voorjaar, beter zal zijn. Daarom wordt verwacht dat in 2020 6% meer kunstmest gevraagd wordt door de Noord-Amerikaanse markt. De internationale markt voor kunstmest zal ook in volume groeien, verwacht het bedrijf.

Fosfaatmeststoffen

De opbrengstprijs voor fosfaatmeststoffen was voor de kunstmestproducent afgelopen jaar laag, vooral vanwege veel concurrentie uit Marokko en Saudi-Arabië. Aan de eigen kostenkant verwacht Nutrien verbetering te kunnen boeken in de fosfaatkunstmeststoffenmarkt, de grondstoffen zijn relatief goedkoop.

Stikstofmeststoffen waren afgelopen jaar iets minder in trek vanwege slechte weersomstandigheden en lage prijzen voor slachtvee en dus minder vraag naar hoogwaardig diervoeder.

Wereldwijd zette Nutrien minder kali en andere minerale meststoffen af in 2019 dan het jaar ervoor, maar het bedrijf verwacht dat de vraag hiernaar wel weer zal toenemen. Onderbouwing van die verwachting is stijgende opbrengsten van palmolie in Zuidoost-Azië.

Oprukkende coronavirus

Ondanks de postieve ontwikkelingen die Nutrien ziet, houdt het bedrijf de vinger aan de pols wat betreft het oprukkende coronavirus en bosbranden in Australië.

Nutrien is in 2018 ontstaan uit een fusie tussen de toeleverancier voor de agrarische markt Agrium en kunstmestfabrikant PotashCorp. Het bedrijf zet zijn producten af in alle hoeken van de wereld en heeft recent het Australische retailer Ruralco overgenomen.

Het bedrijf presenteerde de verwachtingen voor de kunstmestmarkt in de jaarcijfers over 2019. Het bedrijf zette vorig jaar $ 3,44 miljoen om in kunstmest en andere hulpmiddelen voor landbouwkundige teelt.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer