Cargill blij met naamswijziging stevia-ingrediënt

09-08 | Laatste update op 14-10 | |
Stevia is 300 keer zoeter dan suiker maar bevat geen calorieën. - Foto: Koos Groenewold
Stevia is 300 keer zoeter dan suiker maar bevat geen calorieën. - Foto: Koos Groenewold

Agroconcern Cargill is blij dat de Europese Commissie de regels aanpast voor ingrediënten in voeding die worden gewonnen uit de steviaplant. De wijziging staat gepland voor januari 2023. Vanaf dan wordt ‘steviol glycosides’ (E 960) aangeduid als ‘steviol glycosides from stevia’ (E 960A).

Cargill is blij dat in de nieuwe naamgeving veel duidelijker is dat steviol glycosides uit de stevia-plant zijn gewonnen. Dat zegt Fatiha Rhaiem, manager Stevia Europe bij Cargill, in een interview met de nieuwssite FoodIngredientsFirst. “Door de nieuwe naamgeving zijn consumenten zich beter bewust van de plantaardige oorsprong van het voedingsingrediënt. De nieuwe regels zijn nog niet van kracht. Maar wij adviseren onze afnemers om nu al op hun ingrediëntenlijst de nieuwe naam te vermelden.”

Onderzoek naar bekendheid zoetstof stevia

Cargill heeft onderzoek gedaan onder consumenten in de EU naar de bekendheid van stevia. Rhaiem: “Van hen kent 64% de naam stevia en slechts 25% is bekend met steviol glycosides. Van de consumenten van 18 tot 35 jaar hecht 23% waarde aan het feit dat een voedingsproduct stevia bevat. Onder consumenten van alle leeftijden is dat gemiddeld 16%.”

Stevia is een plant waarvan de bladeren steviol glycosides bevatten. Deze zoetstoffen zijn 300 keer zoeter dan suiker en bevatten geen calorieën. Stevia wordt verwerkt in toetjes, ijs, sportvoeding, zuivelproducten en frisdrank. Rhaiem: “In 2010 werden 40 nieuwe producten gelanceerd in Europa met stevia. Dat groeide naar bijna 2.000 producten in 2020.”

Engwerda
Jan Engwerda RedacteurBeheer