Skip to content

Cargill maakt biodiesel uit gebruikte voedingsolie

Cargill bouwt in Gent een fabriek waar gebruikte voedingsolie wordt omgezet in biodiesel.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva premium

De biodiesel is geschikt voor schepen en zware vrachtwagens. Foto: Canva

Cargill bouwt in Gent een fabriek waar gebruikte voedingsolie wordt omgezet in biodiesel.

Het handels- en voedingsbedrijf investeert $ 150 miljoen (€ 144 miljoen) in de fabriek. Het is volgens Cargill één van de grootste biodieselfabrieken in Europa waar voedingsafval wordt verwerkt en het is de eerste in zijn soort voor Cargill. De nieuwe fabriek gaat 115.000 ton biodiesel per jaar produceren.

Geschikt voor schepen en zware vrachtwagens

Cargill verwerkt in Gent diverse soorten vloeibare gebruikte voedingsoliën en vetten, zoals gebruikte bakolie, talg en residuen van de productie van voedingsolie en maakt daar biodiesel van. De biodiesel is geschikt voor schepen en zware vrachtwagens. De EU heeft in de Green Deal vastgelegd dat Europa in 2050 het eerste klimaatneutrale continent ter wereld moet zijn. Volgens Cargill wordt een kwart van de uitstoot van broeikasgassen in Europa veroorzaakt door transport. Het was tot nu toe moeilijk hernieuwbare brandstoffen geschikt te maken voor zware vrachtwagens en de zeevaart. “Onze biodiesel geproduceerd uit voedingsolie-afval en olie-residuen biedt een kosteneffectieve aanpak om aan deze behoefte te voldoen”, stelt het concern.

Volgens Cargill kunnen gebruikers zo de ecologische voetafdruk van hun transport verlagen. Cargill heeft al meer fabrieken in de wereld waar alternatieve brandstoffen worden geproduceerd, zegt Alexis Cazin, directeur van Cargill Biodiesel & Carbon. “Deze vormen een brug naar een toekomstig, koolstofvrij transportsysteem.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin