Caring farmers: zeg het, doe het en je bent het

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
de Dag van de Kringlooplandbouw wordt ook gevierd in de tuinbouw, bijvoorbeeld bij Caring Tuinder David Luyendijk in Roelofarendsveen. - Foto: Ton van der Scheer
de Dag van de Kringlooplandbouw wordt ook gevierd in de tuinbouw, bijvoorbeeld bij Caring Tuinder David Luyendijk in Roelofarendsveen. - Foto: Ton van der Scheer

De Dag van de Kringlooplandbouw 2020 zal woensdag volledig ondersneeuwen. Volgend jaar voorzie ik een groot succes voor dit initiatief van de Caring Farmers, die de kracht van positief denken aan hun kant hebben.

Caring Farmers, de belangenbehartiger voor boeren en tuinders die werken aan een natuurinclusieve kringlooplandbouw, heeft woensdag 22 juli uitgeroepen tot Dag van de Kringlooplandbouw. Ja, de dag waarop actiegroep Farmers Defence Force heel Nederland oproept om thuis te blijven, zodat de boeren ruim baan hebben voor hun hernieuwde acties.

“Op die dag posten Caring Farmers foto’s hoe zij gewoon aan het werk zijn (#gewoonaanhetwerk)”, aldus het persbericht, “de nieuwsmedia vestigen alle aandacht op duurzame en vernieuwende boeren die werken aan kringlooplandbouw en consumenten kopen enkel duurzaam voedsel van de lokale boer.”

Media en consument geven niet thuis

Dat eerste gaat lukken, dat hebben ze immers zelf helemaal in de hand. Dat tweede, van die nieuwsmedia en waar die ‘alle aandacht’ op gaan vestigen, dat zal een kwestie van interpretatie zijn. De aandacht van de nieuwsmedia gaat woensdag ongetwijfeld naar de acties. Dat het dan indirect ook gaat over duurzaam en vernieuwend, vooruit. Zeker is wel dat consumenten woensdag níét enkel duurzaam voedsel van de lokale boer zullen kopen.

Dag van de Kringlooplandbouw op voorhand mislukt?

Je zou kunnen betogen dat daarmee deze eerste Dag van de Kringlooplandbouw op voorhand mislukt is. Maar dat gaat voorbij aan de positieve kracht van doen alsof je al bent waar en wat je wilt zijn. Dat zit al in de naam van deze tuinders en boeren: Caring Farmers. Boeren en tuinders met zorg. En ‘caring’ kun je ook vertalen als dat het je wat kan schelen. Zeg het, doe het en je bent het.

Die twee betekenissen van ‘caring’ zijn volledig van toepassing op het type bedrijf dat zich bij deze beweging heeft aangesloten. Het zijn er nu zo’n 170. En een blik op de lijst geeft een beeld van bevlogen ondernemers, die met heel hun hart een stapje extra zetten: veel biologische bedrijven, heel wat stadstuinders, zorgboeren en bedrijven die actief zijn in de zogenaamde korte keten of zelfs in de community supported agriculture (warempel ook bij mij om de hoek in Leiden). En vrijwel zonder uitzondering hebben ze een website en een huisverkoopwinkel.

Een van de grotere en meer vooruitstrevende tomatenbedrijven van Nederland sluit zich gewoon aan bij de voorvechters van natuurinclusief en kringloop

Ook nog ergens ‘caring glastuinders’?

Maar kijk nou eens wie daar óók op de lijst staat! Ik vind het bedrijf als ik met mijn tuinbouwoog op de kaart ga kijken. In het Westland vind ik één glastuinder, bloementeler Peter van Santen. Maar aan de andere kant van Delft heb je ook kassen en daar klik ik op… Ted Duijvestijn, tomatenteler.

Dat is nog eens een statement. Een van de grotere en meer vooruitstrevende tomatenbedrijven van Nederland sluit zich gewoon aan bij de voorvechters van natuurinclusief en kringloop. En waarom ook niet? Met aardwarmte, biobased verpakkingen, de experimentele ID-kas en actieve deelname aan allerlei initiatieven om de tuinbouw lokaal en sociaal-maatschappelijk beter in te bedden, laten de gebroeders Duijvestijn zien dat het ze wat kan schelen.

Lees verder onder de foto

Kassen en zonnepanelen voelt als een logische combi, zoals hier in Pijnacker. - Foto: Ton van der Scheer
Kassen en zonnepanelen voelt als een logische combi, zoals hier in Pijnacker. - Foto: Ton van der Scheer

In 2021 weer gewoon komkommertijd

Hopelijk is het volgend jaar om deze tijd weer doodgewoon komkommertijd in de media. Dan kan er alsnog breed worden uitgepakt in de media met alle tuinders en boeren die al zijn wat en waar ze willen zijn, namelijk in lijn met natuur en maatschappij. Ik voorzie voor de Dag van de Kringlooplandbouw 2021 wel zo ongeveer wat ze ietwat ironisch-overmoedig voor woensdag alvast hebben voorspeld.Beheer