Caroline, kom met voorstellen

08-04 | |
Vergaderboer Columnist
Foto: Frank Uijlenbroek
Foto: Frank Uijlenbroek

Niets dan lof over Caroline van der Plas. Ze slaagt er in om haar partij BBB op de kaart te zetten. Ze is in korte tijd een bekend persoon geworden op de televisie. Ze is niet bang in de Tweede Kamer en doet mee aan de debatten die er toe doen. Ze zegt dingen die boeren graag willen horen.

Alles in orde, zou je zeggen. Was het maar waar. De dreiging voor de landbouw is groter dan ooit. De geest van Tjeerd de Groot waart door de Tweede Kamer en zijn macht is groot. Hij is geen minister geworden, maar de ministers van LNV, Staghouwer en Van der Wal, doen precies wat Tjeerd wil.

Wat doen de boerenbewegingen?

Inkrimping van de veestapel is geen punt meer. Onteigenen van boerenbedrijven in de nabijheid van natuurgebieden heeft deze regering geaccepteerd. ‘Liever niet, maar als het moet doen we het’, zeggen de bewindslieden. Het bouwen van nieuwe woningen en andere gebouwen moet doorgaan. Plus de natuur.

En wat doen de boerenbewegingen? LTO is geluidloos aan het overleggen, zoals altijd. Farmers Defence Force (FDF) is angstig stil en houdt de trekkers op stal. Hebben zij ook door dat het wapen van trekkeracties is uitgewerkt? Wat blijft er dan nog over? Caroline van der Plas.

Geen voorstellen uit haar koker

Die schittert wel, maar vooral op de televisie. Er komen echter geen voorstellen uit haar koker in de Tweede Kamer. Zeker, als het boerenbelang aan de orde komt geeft ze ongezouten commentaar. Ze zegt de dingen die de boerenachterban graag wil horen. Die dragen haar op handen, gezien ook het succes van de aan haar gelieerde lokale partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is mooi, maar te weinig. Het moet nu in Den Haag worden verdiend.

Het boerengeluid in de Kamer brengen is niet genoeg

Dat gebeurt niet. Caroline komt met kritiek, maar zelden met voorstellen. Ze kan leren van de Partij voor de Dieren. Die heeft veel commentaar, maar dient ook voorstellen in. En die krijgen soms een meerderheid. Dat werkt.

Dus, Caroline, doe iets. Kom met voorstellen hoe het verder moet en probeer meerderheden in de Kamer te krijgen. Het boerengeluid in de Kamer brengen is niet genoeg. Dan blijf je een roepende aan de zijlijn.Beheer