Caroline van der Plas heeft een probleem

26-08 | |
Vergaderboer Columnist
Caroline van der Plas voor aanvang van het debat over het stikstofbeleid op 23 augustus. - Foto: ANP
Caroline van der Plas voor aanvang van het debat over het stikstofbeleid op 23 augustus. - Foto: ANP

Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging geeft toe dat de veehouderij te veel stikstof uitstoot. Ze stelt weliswaar vragen bij de meetmethoden en de voorstellen van het kabinet, maar ze ontkent niet dat er een probleem is. En dat creëert een probleem voor haar.

Haar mening spoort namelijk niet met die van een groot deel van haar achterban. Uit een onderzoek van Nieuwe Oogst onder bijna 1400 boeren blijkt dat 66% van de boeren vindt dat Nederland geen stikstofprobleem heeft. “Alleen de overheid heeft een probleem”, zo wordt gezegd. “Het is een gecreëerd juridisch of papieren probleem”. Dat zegt dus twee derde deel van de boeren.

Provinciale Statenverkiezingen

Niet leuk voor Caroline van der Plas. Die is op het ogenblik druk bezig met het werven van mensen voor de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Die zijn buitengewoon belangrijk. Stel dat de peilingen uitkomen en dat de BoerBurgerBeweging (BBB) veel stemmen krijgt. Dat betekent dan automatisch ook veel zetels in de Eerste Kamer.

En daar kan de partij van Caroline van der Plas het verschil maken. Want als ze wint, gaat dat ten koste van VVD, CDA en D66. Die krijgen dan nog minder zetels in de Eerste Kamer. Dan moet er onderhandeld worden met andere partijen om kabinetsvoorstellen door de Kamer te loodsen.

Volgend jaar vallen ook de besluiten over de kabinetsplannen van minister Van der Wal voor het oplossen van de stikstofcrisis. Hoe machtiger de BBB in de Eerste Kamer, hoe groter de kans om de plannen in het voordeel van de boer te veranderen. Daarom is het cruciaal hoe groot de BoerBurgerBeweging straks wordt.

Eén ding heeft Caroline voor: in het land der blinden is eenoog koning

Dat wordt balanceren voor Caroline van der Plas. Zij ontkent het stikstofprobleem niet, maar een groot deel van haar achterban wel. Kan ze die dan toch zover krijgen op haar partij te stemmen? Eén ding heeft ze voor: in het land der blinden is eenoog koning. D66, VVD en CDA hebben zich zo ver van de boeren verwijderd, dat die geen alternatief voor boerenstemmers vormen.

Caroline erkent het stikstofprobleem. Haar achterban niet. Als ze die stemmen wil houden, vraagt dat een ‘houdiniact’ van haar.

Meer over


Beheer