Doorgaan naar artikel

Carrefour neemt Braziliaanse winkelketen over

De acquisitie past in de strategie van Carrefour om met kleinere of middelgrote transacties te groeien in haar belangrijkste markten. Foto: ANP

De acquisitie past in de strategie van Carrefour om met kleinere of middelgrote transacties te groeien in haar belangrijkste markten. Foto: ANP

Het Franse winkelbedrijf Carrefour neemt voor € 1,1 miljard de Braziliaanse concurrent Grupo BIG over.

Die acquisitie komt nog geen twee maanden nadat de Franse regering de overname van Carrefour zelf door het Canadese Couche-Tard blokkeerde. Carrefour is al de grootste supermarkt in Brazilië, Grupo BIG is momenteel nummer drie. De Braziliaanse keten is grotendeels eigendom van een investeringsbedrijf dat het in 2018 overnam van de Amerikaanse gigant WalMart. Gezamenlijk zouden Carrefour Brasil en Grupo BIG 876 winkels met een totale omzet van € 15,3 miljard halen. De overname moet dan ook in ieder geval goedgekeurd worden door de concurrentiedienst in dat land.

Groeien met kleinere of middelgrote transacties

De acquisitie past in de strategie van Carrefour om met kleinere of middelgrote transacties te groeien in haar belangrijkste markten, legt financieel directeur Matthieu Malige uit. Carrefour hoopt drie jaar na de fusie jaarlijks € 260 miljoen aan kostenbesparingen te realiseren. De Franse supermarkt telt rond de 2.000 vestigingen in Frankrijk zelf en is verder onder meer aanwezig in België, Spanje en een reeks landen elders in de wereld.

Couche-Tard

Twee maanden geleden kwam het redelijk onbekende Couche-Tard, dat vooral tankstations met winkels beheert, onverwacht met een overnamebod op Carrefour zelf. Couche-Tard was bereid € 16,2 miljard op tafel te leggen. De Franse minister van economische zaken Bruno le Maire liet echter al binnen enkele uren weten tegen die overname te zijn, omdat het de Franse soevereiniteit op voedselgebied in gevaar zou brengen. Pogingen van Couche-Tard om hem op andere gedachten te brengen haalden niets uit waarop de Canadezen hun poging staakten.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin