Doorgaan naar artikel

Cashsettlementprijs aardappel schiet omlaag naar € 1,70

Het laden van fritesaardappelen op de vrachtwagen. RVO.nl gaat de aanvulling door de verwerker verrekenen met de compensatie van maximaal 6 cent per kilo. - Foto: Peter Roek

Het laden van fritesaardappelen op de vrachtwagen. RVO.nl gaat de aanvulling door de verwerker verrekenen met de compensatie van maximaal 6 cent per kilo. - Foto: Peter Roek

Fritesaardappelen gaan weg voor prijzen van aardappelen voor veevoer. Dat werkt door in de cashsettlementprijs.

De aardappelmarkt blijft maar onderuit glijden in deze onzekere tijden, waar nog geen oplossing is gevonden voor de berg aardappelen die blijft liggen door gebrek aan afzetmogelijkheden. De stemming in de markt is ontzettend flauw. Fritesaardappelen gaan ondertussen weg voor het lage prijsniveau van aardappelen voor veevoer. Die ontwikkeling vertaalt zich door in de cashsettlementprijs.

Cashsettlementprijs zakt naar dieptepunt

De cashsettlementprijs zakt naar een dieptepunt met € 1,40 naar € 1,70 per 100 kilo. Zo laag heeft deze prijs sinds 2009 niet gestaan. De inbreng van België (-€ 2,38), Frankrijk (-€ 1,40), Duitsland (-€ 1,07) en Nederland (-€ 0,75) zakt deze week ten opzichte van de inbreng van een week eerder.

Termijnmarktnotering ook laag

De cashsettlementprijs komt tot stand op basis van fysieke handel in de belangrijkste West-Europese landen. Maar hoe de cashsettlementprijs de afgelopen weken precies is berekend, zonder inbreng van verschillende landelijke noteringen, daar wordt geen inzicht over gegeven door de European Energy Exchange.

De uitleg is dat de cashsettlementprijs volgens interne procedures is opgesteld. Voor de afwikkeling van enkele contractvormen is de cashsettlementprijs van belang.

Op de laatste donderdag van april worden de laatste openstaande contracten op de termijnmarkt in Leipzig tegen de cashsettlementprijs verhandeld. Op dit moment staan er nog ruim 5.500 contracten open voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig. Het aprilcontract 2020 beweegt deze week tussen € 2,20 en € 3 per 100 kilo.

Lage fysieke prijzen

De fysieke prijzen voor fritesaardappelen zijn voornamelijk gebaseerd op de alternatieve afzet, zoals veevoer en vlokken. Het doet er niet toe welk ras een teler heeft. De fritesaardappelen worden via altern

atieve kanalen ‘opgeruimd’. PotatoNL noteert de eerste volle week van april voor fritesaardappelen (categorie 1) op € 1 tot € 3 per 100 kilo. Verwerkers draaien op halve kracht voor de diepvriesfritesproductie. Ook de verwerkende industrie zoekt naarstig naar oplossingen, zoals de oude oogst over meer maanden uitsmeren en minder vroege aardappelen poten.

Prognose: prijsdruk.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin