Doorgaan naar artikel

Cashsettlementprijs aardappelen schiet omlaag naar € 8,20

Aardappelen laden voor export. - Foto: Koos van der Spek

Aardappelen laden voor export. - Foto: Koos van der Spek

De aardappelmarkt zat begin vorige week in een glijvlucht. Daarvan is het einde nog niet in zicht.

De stemming in de markt is bijzonder flauw. Door een gebrek aan vraag worden de prijzen steeds verder verlaagd. Die ontwikkeling vertaalt zich in de cashsettlementprijs.

De cashsettlementprijs zakt fors met € 4,60 naar € 8,20 per 100 kilo. Zo laag heeft deze prijs de afgelopen twee seizoenen niet gestaan. De inbreng van zowel Nederland, Duitsland als Frankrijk was vorige week € 5,42 lager. De Belgische inbreng zakte met € 2 ten opzichte van een week eerder.

Aardappelmarkt in mineur

De commissie van PotatoNL had 16 maart in ruime meerderheid besloten om, vanwege de grote verschillen in prijs van aardappelen die worden meegeleverd en de vrije aardappelen waarvan bijna geen handel is, niet te noteren. Bovendien zijn de vooruitzichten verre van rooskleurig. De notering voor het aprilcontract 2020 op de termijnmarkt in Leipzig schoot begin vorige week naar € 4,50 per 100 kilo. Halverwege de week trad een voorzichtig herstel in. En op donderdag 19 maart werd op rond € 5 per 100 kilo genoteerd, maar het aantal verhandelde contracten was die dag ‘rustig’ met 40 stuks.

Geen frites naar horeca

De verwerkende industrie voor fastfood stagneerde, omdat de vraag vanuit de horeca is weggevallen doordat alle horecagelegenheden in Nederland zijn gesloten. Supermarkten vangen deels die weggevallen vraag op, omdat consumenten meer diepvriesfrites kopen.

Ook de export heeft het druk. Agria’s gingen meer naar Spanje om lokale tekorten aan te vullen en ook de binnenlandse vraag is sterk. Maar het wegvallen van de vraag naar frites zet druk op de binnenlandse markt, omdat er normaal gesproken zoveel wordt geëxporteerd kan dat niet allemaal worden opgevangen. Er zal een nieuw evenwicht moeten komen.

Prognose:

dalende prijs.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin