CBb: Staatsbosbeheer mag konikpaarden laten slachten

05-11-2020 | |
Een groep mensen verzamelde zich met spandoeken en borden voor het provinciehuis Flevoland op 21 oktober. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/AS Media
Een groep mensen verzamelde zich met spandoeken en borden voor het provinciehuis Flevoland op 21 oktober. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte/AS Media

Staatsbosbeheer (SBB) mag de ongeveer 120 konikpaarden die in een vangwei in de Oostvaardersplassen (OVP) staan, afvoeren naar een slachterij.

Voor dat vervoer is een paardenpaspoort nodig en dat mag SBB aanvragen, omdat de dienst als houder kan worden beschouwd van paarden in de vangwei. Dat heeft de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

Aanklacht ongegrond verklaard

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights is tegen de slacht van de paarden en wilde vervoer van de dieren voorkomen. De organisatie vroeg daarom maandag om het aanvragen van de noodzakelijke paspoorten te verbieden. Alleen een eigenaar of houder van paarden kan zo’n paspoort aanvragen en volgens Animal Rights is SBB geen eigenaar van wilde grote grazers.

De voorzieningenrechter heeft het verzoek afgewezen. Volgens de rechter heeft de gebiedsbeheerder de beschikkingsmacht over de paarden zodra ze in de vangwei staan, omdat er dan ook een zorgplicht voor de dieren is. Daarom mag SBB wel paspoorten aanvragen en vervolgens dieren op transport stellen.

Ook te veel edelherten en heckrunderen

Er zijn niet alleen te veel konikpaarden in het natuurgebied. In totaal moet SBB bijna 2.200 edelherten, konikpaarden en heckrunderen afschieten. De aantallen grote grazers zijn in het afgelopen jaar fors gegroeid, zo laten de tellingen die de gebiedsbeheerder in het najaar vanuit een helikopter en op de grond doet zien. Er lopen nu ongeveer 2400 edelherten in het natuurgebied, terwijl er maar ruimte is voor zo’n 500 dieren, zegt SBB. Het aantal is zo gegroeid omdat het noodzakelijke afschot door verschillende rechtszaken een hele tijd heeft stilgelegen. SBB verwacht nu twee winters nodig te hebben om de edelherten op de gewenste stand te krijgen. Er wordt alleen geschoten tussen het eind van de bronstperiode in het najaar en het begin van de geboortegolf in het voorjaar.

Vlees in de handel

Vlees van de edelherten komt in de handel terecht. Dat bleek na de vorige afschotperiode populair te zijn. Ook het paardenvlees wordt aangeboden voor consumptie.

Voor het eerst is het ook nodig om heckrunderen uit de OVP te halen. Zo’n veertig dieren worden afgeschoten. Deze runderen gaan naar een destructiebedrijf, want de heckrunderen staan niet geregistreerd als vleeskoeien.

Mede-auteur: Stefan Essink

ANP Algemeen Nederlands Persbureau

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.