CBB wil neonics-derogatie met soepelere eisen

De confederatie van Belgische bietentelers (CBB) heeft bij de Belgische overheid een ontheffing aangevraagd voor het gebruik van neonicotinoïden in teeltjaar 2021. CBB is de beroepsorganisatie voor de 8.200 Belgische bietentelers.

Peter Haegeman, secretaris-generaal bij CBB, verwacht binnen twee maanden reactie op de derogatie-aanvraag. Het voorstel wordt nu door een comité van ambtenaren beoordeeld. “We hopen op een snel positief antwoord, want na goedkeuring moet er ook nog voldoende tijd zijn om voor uitlevering het bietenzaad te kunnen coaten.

In februari 2020 zei federaal landbouwminister Denis Decarme nog dat 2020 het laatste jaar zou zijn dat de derogatie zou worden verstrekt. Haegeman denkt dat ministerie hier wel op terugkomt. Inmiddels is de visie op de onmisbaarheid van de neonicotinoïden in de bietenteelt namelijk aan het kenteren. In België is na het verbod twee jaar een derogatie verleend, zijn de problemen met vergelingsziekte te overzien geweest en was er geen sprake van massale bijensterfte.

Vergelingsziekte groot probleem zonder neonics

Frankrijk was principiëler en daar zijn na twee jaar grote problemen met vergelingsziekte. Zo groot dat zelfs Frankrijk, destijds één van de grootste pleiters neonicotinoïden te verbieden, een draai maakt en de coating voor drie jaar wil toestaan, zodat de sector kan werken aan alternatieven.

In Engeland komt British Sugar met een vergoedingsfonds voor schade door vergelingsziekte. Want met alleen volvelds spuiten gaan we het niet redden en het ontwikkelen van resistente rassen vergt veel tijd. Op dat vlak is de EU-politiek niet erg behulpzaam, omdat het bijvoorbeeld Crispr-Cas niet toestaat.

Toch is het volgens Haegeman zeker geen gelopen race dat de Belgische overheid opnieuw een derogatie verleent voor 2021. Het blijft politiek. “De vraag is of de politiek een principebesluit of pragmatisch besluit neemt.”

Beperkende maatregel na neonicotinoïden-bieten versoepelen

CBB vraagt eveneens om een versoepeling van de eis dat op percelen waarop neonicotinoïden-bieten zijn geteeld, vijf jaar lang geen bloeiende gewassen mogen worden geteeld. Hooguit één jaar geen bloeiend gewas vindt CBB meer dan reëel. “Volgens ons is deze beperkende maatregel überhaupt niet nodig. We hebben in onderzoeken nergens harde bewijzen kunnen ontdekken dat het vijf jaar duurt dat neonics nog negatieve effecten op bijen hebben in bloeiendende gewassen, stelt Haegeman.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.