Skip to content

CBL veegt Farmer Friendly definitief van tafel

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Volgens de koepel zou FDF het Farmer Friendly-voorstel moeten neerleggen bij de individuele supermarkten. Foto: ANP

Volgens de koepel zou FDF het Farmer Friendly-voorstel moeten neerleggen bij de individuele supermarkten. Foto: ANP

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft het voorstel van Farmer Friendly definitief van de overlegtafel gehaald.

In een aangetekende brief laat het bestuur van het CBL aan initiatiefnemers Farmers Defence Force (FDF) weten dat ‘op grond van haar bevoegdheden en de Mededingingswet het CBL hierover niet kan en mag beslissen’. Het CBL constateert dat FDF met het verzoek om mee te doen aan het supermarktconcept bij CBL aan het verkeerde adres is. Volgens de koepel zou FDF het voorstel moeten neerleggen bij de individuele supermarkten.

De bezwaren van de supermarktkoepel

Tijdens de overleggen over het al dan niet invoeren van het concept verwezen individuele supermarkten de afgelopen maanden steevast naar het CBL over deze beslissing. In eerdere overleggen tussen boerenbelangenbehartigers, supermarkten, verwerkers en handelaren in de levensmiddelenketen, heeft CBL ook al toegelicht wat de bezwaren van de supermarktkoepel zijn, schrijft het bestuur van CBL.

Begin april een concrete oplossing

Wat FDF betreft is het een stuk minder ingewikkeld. In januari hebben de aanwezige boerenclubs, ketenpartijen en supermarkten uitgesproken dat begin april een concrete oplossing op tafel moet liggen om het boereninkomen te verbeteren. FDF heeft hiervoor Famer Friendly (FF) ingediend en zolang anderen niet met een alternatief komen, moet FF ingevoerd worden.

LTO

Vrijdagochtend is er wederom een afspraak om samen te komen met hetzelfde gezelschap. De boerenbelangenbehartigers hebben een uitnodiging gekregen van het CBL en LTO Nederland. De vorige keren trokken LTO en CBL ook al min of meer samen op in de gesprekken, tot groot ongenoegen van FDF, die vindt dat LTO te veel voor de supermarkten en ketenpartijen opkomt, en niet voor de boeren.

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin