Doorgaan naar artikel

CBL wil opheffing restricties bevoorrading

Foto: ANP

Foto: ANP

Zelfbedieningsgroothandels zoals Sligro en Makro gaan in de loop van donderdag open voor consumenten. Normaal gesproken zijn deze winkels alleen toegankelijk voor ondernemers en werken ze met een pasjessysteem.

Het is onderdeel van een pakket maatregelen die het CBL, de koepel van supermarkten en foodservice bedrijven, eerder deze week per brief heeft voorgelegd aan premier Rutte. Dat moet helpen om de grote drukte door het coronavirus op te vangen. Het CBL wil onder meer vrij baan voor de vrachtwagens die winkels, groothandels en distributiecentra bevoorraden.

Drie speerpunten van het CBL

Het CBL geeft drie speerpunten aan die nodig zijn om de voedselvoorziening te kunnen blijven organiseren:

  1. Tijdelijke opheffing van restricties die de bevoorrading van winkels belemmeren. Het gaat hierbij om het opheffen van rij- winkel en venstertijden en de opheffing van lokale restricties voor voertuigen. Op die manier kan op alle tijden met vrachtwagens naar winkels gereden worden. Het CBL wil ook een uitzondering voor de zogenoemde WAB-regeling voor personeel, dat gaat onder meer over de regels voor tijdelijk en vast dienstverband. Dat moet een flexibele inzet van tijdelijk personeel mogelijk maken.
  2. Zoveel mogelijk digitaal betalen. Daarmee wordt contactrisico en de kans op besmetting via bankbiljetten zoveel mogelijk verkleind. Het CBL verzoekt de regering om te regelen dat waar nodig contact geld niet langer te accepteren.
  3. Zelfbedieningsgroothandels tijdelijk openstellen voor consumenten. Volgens het CBL komt 65 tot 75% van het eten via de supermarkten op het bord. Nu de horeca is gesloten stijgt dat percentage en dat legt extra druk op de bevoorrading van supermarkten. Het verzoek is om gemeenten te adviseren om de zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen. Die liggen nog vol met goede producten, die anders grotendeels weggegooid worden volgens het CBL.

Bevoorrading essentieel

Het CBL benadrukt het belang van supermarkten en groothandels die essentieel zijn voor de voedselvoorziening. 300.000 vakkenvullers , order pickers en chauffeurs werken hard om de schappen goed gevuld te houden. De ongeveer vijftig distributiecentra van supermarkten draaien momenteel op maximale capaciteit om de schappen te vullen, aldus het CBL.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin