Skip to content

CBL zet voorwaarden zero-emissietransitie op rij

Een vrachtwagen van supermarktketen Dirk van den Broek op de A28 bij Zwolle. Foto: ANP

Een vrachtwagen van supermarktketen Dirk van den Broek op de A28 bij Zwolle. Foto: ANP

De supermarktbranche en foodservicebedrijven hebben via belangenbehartiger Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) drie voorwaarden benoemd om zero-emissietransport te realiseren.

Dit is geformuleerd in het position paper Duurzame bereikbaarheid. De sector is sterk afhankelijk van logistiek en ziet dat dit moet worden ingericht met oog voor leefomgeving en klimaat. De eerste voorwaarde is: uniforme en duidelijke afspraken op nationaal niveau ten aanzien van emissies en zero-emissiezones. Want, verklaart CBL, gefragmenteerde regelgeving – waarbij steden steeds individuele keuze maken – is onwerkbaar.

Voldoende laadmogelijkheid nodig

Tweede voorwaarde is investeren in duurzame energie-infrastructuur. “De leden van het CBL zijn voorstander van het gebruik van alternatieve brandstoffen, zoals (bio-)LNG en biogas, in de overgang naar zero-emissiebelevering.” Daarvoor is na netcapaciteit voldoende laadmogelijkheid nodig en moet er aansluitvermogen worden gerealiseerd.

De laatste voorwaarde die wordt gesteld is dat de overheid wet- en regelgeving op het gebied van transport afmeet aan de gestelde duurzaamheidsambities met betrekking tot klimaat en leefbaarheid.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin