CBS: afzetprijzen voeding naar record

30-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De afzetprijzen van voedingsmiddelen hebben een record bereikt.

De producentenprijsindex in de voedingsmiddelindustrie in november 2021 staat op 118,7 (100 = prijsniveau 2015). Dat is niet eerder zo hoog geweest sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek in januari 2012 startte met de berekening van de producentenprijzen per sector. De index van november dit jaar is 10,9% hoger dan in november 2020. In oktober 2021 stond de index nog op 117,6, wat ook al een record was.

Zegt niks over winstgevendheid

Het CBS publiceert iedere maand de producentenprijsindex van de grootste sectoren van de Nederlandse industrie. Het betreft de afzetprijzen voor binnenlands gebruik en voor de export. De productenprijsindex zegt niks over de winstgevendheid in de sectoren. De industrie heeft het laatste jaar te maken met sterk gestegen kosten voor grondstoffen, energie, verpakkingen, transport en personeel.

De producentenprijsindex voor de hele Nederlandse industrie in november ligt op 122,3. Dat is 0,7% hoger dan in oktober en is 20,9% hoger dan vorig jaar november. Het CBS onderscheidt acht bedrijfstakken, die samen 80% van de Nederlandse industrie omvatten. In alle sectoren liggen de afzetprijzen hoger dan een jaar eerder. Dat hangt volgens het CBS nauw samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In november kostte een vat ruwe North Sea Brent gemiddeld bijna € 71. Dat was ruim 90% meer dan een jaar eerder. Wereldwijd leidt het economisch herstel tot een grote vraag naar grondstoffen, die daardoor schaars en duur worden.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer