Doorgaan naar artikel

CBS: consumptie fors gekrompen in januari

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De consumptie door huishoudens is in januari van dit jaar met 13,5% gekrompen ten opzichte van een jaar eerder.

Dat is de grootste krimp ooit met uitzondering van april 2020, toen was de daling nog groter. De oorzaak is de lockdown vanwege corona die medio december begon.

Alleen de uitgaven aan voedings- en genotmiddelen lieten een duidelijk stijging zien met een toename van bijna 8%. Dat is juist de grootste groei, na april 2020. Overige goederen stegen ook licht, vooral door de koudere januarimaand dit jaar, waardoor meer gas is verstookt.

Diensten 18% lager

De uitgaven aan diensten, zoals een bezoek aan de kapper, een restaurant, een bioscoop, een museum of een voetbalwedstrijd, waren in januari 17,9% lager dan een jaar eerder. Dat is de grootste krimp sinds medio 2020. Restaurants, cafés, pretparken, theaters, bioscopen, dierentuinen, zwembaden en musea waren in de hele maand januari gesloten. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Kwart minder voor duurzame goederen

In januari hebben consumenten ruim 25% minder aan duurzame goederen besteed dan in januari 2020. Dit is de grootste krimp van de uitgaven aan duurzame goederen sinds het begin van tijdreeks in 2000. Consumenten gaven veel minder uit aan kleding, woninginrichtingsartikelen, elektrische apparatuur en vervoermiddelen dan een jaar eerder.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin