CBS: export voeding en dranken licht gedaald

In de eerste helft van 2020 is de export van voeding en dranken met bijna 1% gedaald. Dat komt neer op een exportwaarde van € 24,5 miljard, ten opzichte van € 24,7 miljard in diezelfde periode vorig jaar.

De export van minerale brandstoffen is het hardst gedaald, met ruim 31%. In totaal is de uitvoer van goederen echter met 9% gedaald. Dat komt overeen met een daling van € 23 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral krimp in tweede kwartaal

De totale exportwaarde van goederen van Nederlandse makelij daalde in het eerste halfjaar met 11% naar bijna € 128 miljard. In het eerste kwartaal was de goederenexport nog nagenoeg hetzelfde als vorig jaar, maar het tweede kwartaal daalde deze met 17%. De daling kwam niet alleen door de coronacrisis, maar ook door fors lagere handelsprijzen, die verder daalden in april, mei en juni. Vooral olie- en gasprijzen vielen lager uit. Een vijfde van de Nederlandse export komt van de chemische industrie. Dat aandeel daalde licht.

Fors minder export naar EU-landen

Binnen Europa daalde de export van Nederlandse producten met 13% ten opzichte van een jaar geleden. Ruim twee derde daarvan wordt verkocht in Europa. Duitsland blijft de belangrijkste exportbestemming, maar ook daarheen daalde de export in de eerste helft van dit jaar met 12%. De export naar het Verenigd Koninkrijk (VK), de vijfde afnemer van Nederlandse producten, had het afgelopen halfjaar het zwaarst te verduren. Die daalde met 23% naar bijna € 2,5 miljard. Ongeveer een derde daarvan kwam door minder export van olie en gas. Eind vorig jaar stonden de Britten nog op de derde plaats.

Dit is een zelden vertoonde krimp van de export van goederen

De uitvoer naar Amerika nam af met 16%, uitvoer naar Azië kende daarentegen een groei van 2%, Nederlandse producten die naar China gingen waren een ‘positieve uitzondering’, want die export steeg met bijna een vijfde, aldus het CBS. Behalve China was ook Zuid-Korea ‘beduidend meer’ in trek.

Bezorgde reacties

Werkgeversorganisaties reageren bezorgd op de exportkrimp. “Dit is een zelden vertoonde krimp van de export van goederen”, verklaren MKB-Nederland en VNO-NCW. “Juist in het buitenland verdienen we als Nederland onze boterham. 34 cent van elke euro! Vandaar onze grote zorgen over deze cijfers.” Volgens de belangenorganisaties wordt uit de krimp duidelijk dat het onlangs aangekondigde derde steunpakket noodzakelijk is. Voor sommige bedrijfstakken moet de hardste klap namelijk nog komen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.